Društvo

Prolećna temperatura u Srbiji uz smenu sunca i oblaka: Crveni meteoalarm za jug zemlje gde se očekuju obilnije padavine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/01/2023

-

07:25

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas biti promenljivo vreme, smenjivaće se sunčani i oblačni intervali uz znatno manju količinu padavina. Izuzetak su jugozapadni krajevi i zapad KiM gde se očekuje obilna kiša s pljuskovima i grmljavinom gde je i dalje na snazi crveni meteoalarm zbog mogućih izlivanja reka. Maksimalna dnevna temperatura biće do 20 stepeni.

"Intenzivne padavine koje su tokom noći zahvatile zapadne i jugozapadne predele u postepen su slabljenju i premeštanju ka istoku. Lokalno je palo i preko 40mm kiše po kvadratnom metru, što u planinskim predelima uzrokovalo izlivanje potoka i manjih reka. Upravo zbog toga na snazi je i dalje crveni meteoalarm za obilne padavine", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je navela da će se u centralnim i severnim predelima zemlje i danas smenjivati sunce i oblaci, ponegde sa slabom kišom, a u večernjim satima sa jugozapada stižu novi kišonosni oblaci koji će se sa juga, do sutra proširiti i na severne predele.

"Pojačan jugozapadni vetar i dalje nam donosi veoma toplu vazdušnu masu i temperaturu ekstremno iznad proseka. U ranim jutarnjim satima temperatura se kretala od 4 do čak 15 stepeni, a tokom dana, u Kruševcu i gradovima centralne Srbije, očekuje se i do 20 stepeni", kaže Gojković.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Trenutni prognostički modeli za četvrtak najavljuju promenljivo oblačno i kišovito vreme. Nešto veća količina padavina prognozira se za jugoistočne i centralne predele. U četvrtak uveče dolazi do promene pravca vetra na severozapadni, što nam donosi priliv hladne vazdušne mase.

"Pad temperature će u petak biti i za više od 10 stepeni, a kiša će u noći između petka i subote i u nižim predelima centralne i severne Srbije prelaziti u susnežicu i sneg. Snežni pokrivač se ipak neće zadržati jer će sneg biti vlažan i topiće se pri tlu", zaključila je Gojković. 

Upozorenje RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenje na jak i olujni južni i jugoistočni vetar. Danas će u košavskom području i na planinama duvati jak i olujni južni i jugoistočni vetar sa najjačim udarima tokom jutra oko 18 m/s.

RHMZ izdao je upozorenje i na obilne padavine na području jugozapadne i južne Srbije. 

Do četvrtka ujutro (19.01.) oblačnost koja će u Crnoj Gori uslovljavati izuzetno obilne padavine (od 100 do 150 mm, lokalno i više) svojom periferijom zahvatiće zapadne delove Kosova i Metohije (uz količinu preko 100 mm), kao i jugozapadnu Srbiju, naročito oblast južno od linije Priboj - Prijepolje - Sjenica - Novi Pazar, gde će pasti od 40 do 80 mm kiše. Sneg se očekuje samo na najvećim visinama iznad 1500 - 1600 m. U ostalim krajevima Srbije znatno manja količina padavina.

Upozorenje je izdato i na obilne padavine u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji za 19. januar. 

U četvrtak (19.01.) će se zona intenzivnih padavina izmestiti ka istoku i jugoistoku Srbije, gde se očekuje od 20 do 50 mm za 24 h.

RHMZ je za vikend najavio u zapadnoj, jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 cm (najviše na planinama), dok će se u Vojvodini, Beogradu i Pomoravlju ponegde formirati manji snežni pokrivač.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija