Društvo

Ministarstvo zdravlja: Prekršajne prijave protiv odgovornih medicinskih sestara u "Narodnom frontu" zbog BCG vakcine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/01/2023

-

11:47

Ministarstvo zdravlja: Prekršajne prijave protiv odgovornih medicinskih sestara u "Narodnom frontu" zbog BCG vakcine
Ministarstvo zdravlja: Prekršajne prijave protiv odgovornih medicinskih sestara u "Narodnom frontu" zbog BCG vakcine - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Strahinja Aćimović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo zdravlja je danas saopštilo da je posle izvršenog vanrednog inspekcijskog nadzora u GAK "Narodni front", gde je 676 beba dobilo fiziološki rastvor umesto BCG vakcine, zdravstvena inspekcija podnela prekršajne prijave nadležnom sudu protiv odgovornih medicinskih sestara i da je taj postupak u toku.

"Posle izvršenog vanrednog inspekcijskog nadzora u GAK 'Narodni front', povodom greške nastale prilikom vakcinacije dece BCG vakcinom, na osnovu utvrđenog stanja i podataka iz izveštaja Komisije za proveru kvaliteta stručnog rada, nadležni zdravstveni inspektor je podneo prekršajne prijave nadležnom sudu protiv odgovornih medicinskih sestara i taj postupak je u toku", navedeno je u saopštenju.

Inače, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je polovinom decembra prošle godine da neće pokretati krivični postupak zbog propusta u vakcinaciji novorođenčadi u porodilištu GAK "Narodni front" kada je više od 600 beba umesto BCG vakcine dobilo fiziološki rastvor.

Kako je navedeno u saopštenju tužilaštva, iz prikupljenih obaveštenja proizilazi da novorođenčad ovakvom neadekvatnom vakcinacijom nisu ugrožena, da je obavljen epidemiološki nadzor, te da su preduzete mere vezane za adekvatnu ponovnu vakcinaciju.

Dodali su da je obavljenim inspekcijskim nadzorom zdravstveni inspektor preduzeo meru u skladu sa svojim ovlašćenjima doneo rešenje uz meru otklanjanja uočenih nepravilnosti.

Prvo osnovno javno tužilaštvo: Nije bilo posledica po bebe 

"Podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih zdravstvenih lica, iz čega jasno proizilazi da ovako nesavesno postupanje odgovornih u GAK "Narodni front" nije prouzrokovalo pogoršanje zdravstvenog stanja nekog lica, odnosno nije proistekla posledica ni po jedno novorođeno dete, zbog čega Tužilaštvo smatra da se u radnjama odgovornih lica ne stiču elementi krivičnog dela Nesavesno pružanje lekarske pomoći, niti bilo kog drugog krivičnog dela iz stvarne i mesne nadležnosti ovog Tužilaštva", naveli su iz  Tužilaštva.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Podsetimo, Ministarka zdravlja Danica Grujučić je nakon preuzimanja dužnosti krajem oktobra, prošle godine, saopštila da je došlo do propusta u vakcinaciji zbog kojeg je više od 600 novorođenih beba umesto obavezne BCG vakcine primilo fiziološki rastvor. 

Grujičić je objasnila da je do toga došlo zbog toga što se bugarska vakcina koja se koristi u porodilištu drugačije priprema od Torlakove koja je ranije korišćena.

Ministarstvo zdravlja: Vakcinisano 615 beba

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je do 18. januara ukupno vakcinisano 615 beba, među kojima 522 u Beogradu i 93 van glavnog grada.

"Za vakcinaciju je ostalo još 61 dete, i to 54 iz Beograda i sedam van Beograda", kažu iz Ministarstva zdravlja.

Dodaju da je privremene kontraindikacije imalo je 28 beba, a roditelji 29 beba još uvek nisu zakazali ponuđene termine. Ministarstvo naglašava da deca mogu biti vakcinisana ovom vakcinom sve dok ne napune godinu dana.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija