Društvo

RFZO: Nema nestašice antibiotskih sirupa, za sinacilin adekvatna zamena

Komentari

Autor: Tanjug

23/01/2023

-

14:21

RFZO: Nema nestašice antibiotskih sirupa, za sinacilin adekvatna zamena
RFZO: Nema nestašice antibiotskih sirupa, za sinacilin adekvatna zamena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nestašice antibiotskih sirupa u Srbiji nema, a kada je u pitanju sinacilin postoji problem godinu dana unazad u proizvodnji, ali za njega postoje adekvatne zamene, rekla je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Ona je za Tanjug istakla da je u decembru zbog porasta broja infekcija došlo i do porasta potrošnje svih antibiotskih sirupa.

"Problem sa sinacilinom je u proizvodnji u Galenici i niko se nije žalio, jer postoje zamene. Međutim kako je povećan broj respiratornih infekcija u decembru je krenula priča oko sinacilina, mi smo uvezli dodatne količine i imamo 150 hiljada pakovanja svih antibiotskih sirupa. Mesečna potrošnja je oko 40 - 50 hiljada i jasno je da imamo dovoljno zaliha za tri meseca", rekla je Škodrić.

Direktorka RFZO podseća da postoje adekvatne zamene, te da se niko nije žalio na nestašicu.

"Hemofarm je povećao proizvodnju panklava, a Galenika najavila rešavanje problema, odnosno, on je rešen nakon godinu dana i nastaviće se od sredine februara proizvodnja", kazala je ona.

Dodaje da će ukoliko bude bilo problema, to na vreme reći te da nema potrebe da se kupuju veće količine i stvaraju veštačke nestašice.

"Imamo i problem što iz drugih zemalja dolaze da kupuju kod nas brufen, paracetamol... i to je problem koji pokušavamo da iskontrolišemo", navela je Škodrić. 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija