Društvo

Prve donirane jajne ćelije stigle u Srbiju: Potpisan ugovor sa još jednom bankom iz inostranstva, do sada 500 prijava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/01/2023

-

14:23

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prve donirane jajne ćelije iz inostranstva sigle su u Srbiju. Dobiće ih šest žena koje će ući u postupak vantelesne oplodnje. Četiri žene će vantelesnu oplodnju raditi u GAK u Višegradskoj dok će dve raditi u GAK Narodni Front.

Elektronsko prijavljivanje parova za vantelesnu oplodnju reproduktivnim materijalom iz uvoza počelo je 10. decembra preko portala eUprava. Do sada se prijavilo 500 parova i žena bez partnera, a materijal će se uvoziti iz Španije, Danske i Češke. Zapravo, Srbija je do sada imala ugovore sa bankom iz Španije i dvema bankama iz Danske, a od juče i jednom bankom iz Češke.

Već tri i po godine postoji i Nacionalna banka reproduktivnog materijala, ali je problem što nema donora. Do sada se prijavilo samo pet muškaraca koji su donirali spermatozoide i nijedna žena za donaciju jajnih ćelija.

Direktorka Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže da se država zbog toga odlučila na uvoz materijala iz inostranstva.

"Činjenica je i da zemlje koje imaju razvijene banke takođe uvoze materijal iz inostranstva jer nemaju dovoljno materijala ili nemaju onakav kakav im je potreban", rekla je Radojević Škodrić.

Pravo na VTO sa doniranim ćelijama o trošku države imaju žene do 45 godina starosti koje imaju partnera, a jedno od njih ne može da se ostvari u ulozi roditelja, kao i žene koje nemaju partnera i nemaju dete, a žele da postanu majke.

Republički fond za zadravstveno osiguranje trenutno završava ugovore sa sedam državnih i 15 privatnih klinika u Srbiji, a parovi i sing žene moći će da biraju gde će uraditi proces VTO.

"Oko 10 odsto od 500 prijavljenih kandidata su žene bez partnera koje o trošku države mogu na VTO sa uvezenim materijalom do 45 godine starosti. Takođe, i žene starije od 45 godina (granica je 50 godina) mogu da se prijave, ali one same plaćaju", navela je Škodrić.

"Jedna uspešna oplodnja od doniranog materijala"

Vantelesna oplodnja doniranim materijalom već je počela u decembru. Zapravo iskorišteni su spermatozoidi iz Nacionalne banke repredoktivnih ćelija gde su donori iz Srbije. Direktor Višegradske Aleksandar Stefanović kaže da je urađena jedna uspešna oplodnja.

profimedia

 

"Trudnoća je potvrđena, a nadam se da će i svi ostali krenuti ovim stopama i da će biti novih trudnoća, da ćemo raditi kao tim. Treba da radimo i na promociji naših donora i da manje uvozimo iz inostranstva, iako je uvođenje velika olakšica za naše pacijente, jer neće morati da odlaze u druge zemlje. Potrudićemo se mi iz struke da imamo sve više beba", poručio je Stefanović. 

Do sada su parovi i žene bez partnera iz Srbije na vantelesnu oplodnju doniranim materijalom morali u inostranstvo. Najčešće su odlazili u Severnu Makedoniju, Grčku, Češku. Morali su da plaćaju reproduktivni materijal, ali i postupak vantelesne oplodnje, smeštaj u inostranstvu, put. Sada je država preuzela sve na sebe- plaća reproduktivni materijal iz uvoza, a već odavno o trošku fonda realizuju se postupci vantelesne oplodnje.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je cilj da svake godine bude što više dece.

"Želimo da svim parovima i singl ženama omogućimo da dođu do potomstva, jer ne znam šta ima lepše od toga da se ljudi ostvare kao roditelji i uživaju uz decu", rekao je Đerlek.

On je naveo da je za sada obezbeđen novac za 1.500 parova, ali da će biti povećano ukoliko  bude više zainteresovanih.

Postupak uvezenim materijalom 7.000 evra

Proces VTO putem uvezenih donora košta 7.000 evra, a namenjen je svim parovima i singl ženama koji iz bilo kog zdravstvenog razloga nemaju adekvatan reproduktivni materijal.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju takođe podržava napore za podsticanje nataliteta, a ministarka Darija Kisić Tepavčević kaže da je dosta urađeno u toj oblasti. Ona je navela da su postepeno povećavana prava za parove u procesu VTO.

profimedia

 

"Dakle, svi zajedno se uključujemo u borbu za porast nataliteta i nadamo se da ćemo imati uspeha. Ovo je samo jedna od mera koje planiramo da sprovodimo u budućnosti. Tu je i kupovina stanova ali i čitav niz mera za podsticaj rađanja”, rekla je ministarka.

Šest žena koje će putem uvezenih jajnih ćelija raditi vantelesnu oplodnju već je pripremljeno i spremno za proces koji će početi u naredna tri-četiri dana.

Ne postoji precizna statistika koliko se parova u Srbiji bori sa problemom neplodnosti. Procenjuje se da svaki šesti par ima problem sa začećem, što znači da ovaj problem pogađa između 14 i 20 odsto parova.

Tokom prošle godine se za vantelesnu oplodnju u Srbiji prijavilo 7.800 parova, što je za 1.200 više nego u 2021. godini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija