Društvo

Gde je sistem zatajio pa nas bolesti vuku u prošlost: Ozbiljne posledice povlađivanja roditeljima koji ne vakcinišu decu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

04/02/2023

-

22:34

Gde je sistem zatajio pa nas bolesti vuku u prošlost: Ozbiljne posledice povlađivanja roditeljima koji ne vakcinišu decu
Gde je sistem zatajio pa nas bolesti vuku u prošlost: Ozbiljne posledice povlađivanja roditeljima koji ne vakcinišu decu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je obavezna vakcinacija dece protiv 11 zaraznih bolesti. Kalendarom imunizacije tačno je predviđeno u kom uzrastu roditelji treba da odvedu mališane na imunizaciju, međutim mnogi se ne pridržavaju te zakonske obaveze. Poslednjih nekoliko godina drastično je pao broj vakcinisane dece. Epidemiologe posebno brine mali broj zaštićene dece protiv malih boginja.

Lekari kažu da danak neogovornosti prema zdravlju svoje dece, ali i prema zajednici već plaćamo. Krenula je epidemija malih boginja u Smederevu, a nakon upozorenja lekara da će se proširiti i na druge gradove, zabeležen je prvi slučaj i u Novom Sadu. Zaraženo je 25 ljudi, među njima i jedna trudnica.

Dobar kolektivni imunitet obezbeđuje se samo ukoliko je minimum 95 odsto vakcinisane dece MMR vakcinom. Samo u tim situacijama virus nema prostora da se širi, čak i ukoliko se pojavi. Prema poslednjim izveštajima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" broj vakcinisane dece 2021. godine pao je na 74,8 odsto prvom dozom, a u pojedinim gradovima poput Novog Sada obuhvat je tek oko 25 odsto.

Srbija je visoku cenu platila u epidemiji koja je izbila 2017. godine, kada je zaraženo 5.800 ljudi, a umrlo 15 ljudi.

Obavezna vakcinacija predviđena je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Za one koji ne vakcinišu decu predviđene su i novčane kazne u iznosu od 30.000 do 150.000 dinara. Odlaganje vakcinacije moguće je samo ukoliko postoje medicinski razlozi za to koje utvrđuje lekar specijalista.

Da je sistem zatajio i da se ne insistira na poštovanju zakona svedoče i podaci iz prekršajnih sudova širom Srbije. Najbolji primer je Novi Sad gde je u 2021. godini tek svako četvrto dete vakcinisano, dok je pred prekršajnim sudom u tom gradu tokom 2020, 2021. i 2022. godine pokrenuto 100 postupaka protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu decu.

Iz tog suda za Euronews Srbija kažu da je ukupno rešen 61 predmet, a da je bilo samo 27 osuđujućih presuda.

"Od 27 osuđujućih presuda izrečeno je 27 novčanih kazni. Najčešće izrečene kazne su 50.000 dinara", kažu u Prekršajnom sudu u Novom Sadu.

U Prekršajnom sudu u Nišu za Euronews Srbija kažu da su tokom 2020, 2021. i 2022. godine pokrenuto 28 prekršajnih postupaka.

Tokom 2020. godine izrečene su dve novčane kazne (jedna od 5.000 dinara i jedna od 10.000 dinara), šest opomena, dok su tri prekršajna postupka obustavljena zbog zastarelosti. U 2021. godini izrečene su dve novčane kazne od 5.000 dinara, izrečeno je šest opomena, jedna oslobađajuća prsuda i dva postupka su obustavljena zbog zastarelosti. Navode da su postupci iz 2022. godine u toku.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđeno je da za boravak dece u predškolskim i školskim ustanova, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja, neophodno je da dete bude vakcinisano. Međutim, na tome se ne insistira te roditelji mogu da upisuju u vrtiće i školu decu koja nisu vakcinisana. Zapravo Zakon je na neki način u koliziji sa Ustavom Srbije koji kaže da je osnovno obrazovanje obavezno u Srbiji.

Ko je zatajio u lancu?

Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je za Euronews Srbija da je pedijatar dužan da obavesti sanitarnu inspekciju ukoliko roditelj ne želi da vakciniše decu. 

"MMR vakcina je obavezna vakcina. Pedijatar je dužan, ukoliko roditelj neće da vakciniše dete da obavesti sanitarnog inspektora. Slede prekršajne prijave i novčane kazne za roditelje. Međutim, pronalaze se razni izgovori. Pedijatrima je lakše da prećute o tome pri upisu u vrtić ili školu, to se ne kontroliše i dođemo do procenta od 25 odsto, što je skandalozno. Ako je mera obavezna, mora da se sprovodi", naveo je prof. Radovanović.

profimedia

 

A to ćutanje pedijatara i sve glasnija kampanja antivaksera na društvenim mrežama dovela je do toga da je obuhvat vakcinisane dece najniži u poslednjih 20 godina. Pad broja vakcinisane dece nije problem samo u Srbiji, već u celom svetu. Ujedinjene nacije su u više navrata upozoravale da se sprema "savršena oluja" za nove epidemije onih bolesti koje se mogu sprečiti jer postoji vakcina. 

Poverenje u MMR vakcinu poljuljano je 1998. godine zbog studije koja je objavio prof. Endru Vejkfild u časopisu Lancet gde je MMR vakcina povezana sa autizmom. U međuvremenu je ta teza više puta opovrgnuta, a prof. Vejfild izgubio licencu za rad, ali je nepoverenje nastavilo da raste.

Virusolog Ana Gligić rekla je nedavno za Euronews Srbija da je zakonska obaveza da se deca vakcinišu MMR vakcinom u tačno određenom periodu kako je predviđeno kalendarom imunizacije - prva doza od 12 do 14 meseci i druga doza pred polazak u školu.

"Domovi zdravlja su morali da pozivaju roditelje da vakcinišu decu. Tu je napravljen veliki propust jer su svi bili previše angažovani oko korone i majmunskog virusa. Ukoliko roditelj ne želi da vakciniše dete da o tome obaveste sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja i da se pokrenu prekršajni postupci. Zakonnom su predviđene novčane kazne za roditelje koji ne vakcinišu decu", navela je Gligić.

U epidemiji malih boginja najugroženija su novorođenčad i deca do pete godine.To je pokazao i u ovoj epidemiji koja je krenula u Smederevu. Kod dece mogu da se jave komplikacije kao što su upale pluće, sepsa, meningitis.

Mijatović: Neophodna kampanja

Advokatica Marina Mijatović smatra da pre represivnih mera treba sprovesti ozbiljnu kampanju i odgovoriti roditeljima na pitanja koja imaju vezano za imunizaciju.  

"Često u medijima ne dobijemo prave odgovore. Na to pitanje odgovore treba da daju lekari. Posebno za roditelje koji se dvoume, koji nisu formairali određeno mišljenje o obaveznoj imunizaciji, čak i oni koji jesu. Mislim da je dužnost pedijatara da se oglase u medijima i daju odgovore na sva sporna pitanja", navela je Mijatović. 

Smatra da je nedopustivo da se prepusti da roditelji "guglaju", jer pronalaženje odgovora na internetu može dodatno da ih zbuni. To što su u prekršajnim postupcima mnogi roditelji oslobođeni odgovornosti, Mijatović navodi da za to mora da postoji medicinska dokumentacija. 

profimedia

 

"Prekršajni sud uzima u obzir da li postoji medicinska dokumentacija, lekarski izveštaj na osnovu kojeg se može odložiti vakcinacija, koja je obavezna da se primi u određenom starosnom periodu ili se dete u potpunosti može osloboditi vakcinacije u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem. Zdravstveno stanje može biti osnov za oslobađanje. Ne bi mogao prekršajni sud da odluči o odlaganju ili oslobađanju od vakcinacije ukoliko nema dokaza da postoji medicinsko opravdanje. Tu je osnovno da postoji lekarski izveštaj, potvrda lekara da dete u tom trenutku ne može biti vakcinisano zbog svog zdravstvenog stanja ili razloga koje proceni pedijatar", navela je Mijatović. 

Obaveznim Kalendarom vakcinacije u Srbiji predviđena je vakcinacija dece protiv 11 zaraznih bolesti - protiv hepatitisa B, tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, infekcija izazvanih bakterijom Hemofilus influence tipa B i infekcija izazvanih bakterijom Streptokokus pneumonije, protiv malih boginja, zaušaka i rubeole.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

05.02.2023 14:44

Vakcinacija onda kada se reši pitanje farmaceutske mafije. Apsolutno su opravdane sumnje u ono što se danas prodaje pod "vakcina", naročito ono što dolazi sa zapada, kao što se videlo sa lažnim vakcinama protiv kovida, a koga su takođe najverovatnije kreirale američke laboratorije.

Srbija