Društvo

Dvojica od trojice učenika koji su maltretirali profesorku vraćena u školu, Ilić: Proceduralni propust uprave

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2023

-

15:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Proceduralni propust tokom disciplinskog postupka, koji je vođen protiv učenika Tehničke škole u Trsteniku zbog maltretiranja profesorke engleskog jezika, napravila je uprava škole, kaže Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije.

Zbog tih propusta u školu su vraćena dvojica od trojice učenika koji su ponižavali profesorku, izmakli joj stolicu na času i sve to snimali mobičnim telefonom i kačili na društvene mreže. 

Ilić je za Euronews Srbija rekla da je direktor škole bio u obavezi da u disciplinskom postupku angažuje psihologa, pedagoga, centar za socijalni rad i da se pojača vaspitni rad sa tom decom.

"Direktor je trebao na osnovu njihovog izveštaja da na nastavničkom veću stavi na glasanje predlog o isključenju iz škole učenika zbog ugrožavanja profesorkinog integriteta. Taj deo postupka je preskočen. Ono što je prosvetna inspekcija utvrdila to je propust uprave škole, direktora škole i sekretara škole", rekla je Ilić.

Zbog toga su, kako je navela, dvojica učenika vraćeni u školu, dok se treći sam ispisao u toku disciplinskog postupka. 

Ilić: Stručne službe daće svoje mišljenje

"Oni su vraćeni u nastavu, oni su u postupku pojačanog rada. Pretpostavljam da će stručne službe dati svoje mišljenje. To su učenici treće godine, završnog razreda i njima se u maju završava nastava. Dok prođu kroz taj program pretpostavljam da će završiti školu", istakla je ona.

To što će učenici proći nekažnjeno smatra da se šalje loša poruka, jer nije Trstenik usamljen slučaj gde su nastavnici bili izloženi maltretiranju učenika, ali i roditelja.

Prinskrin/TikTok

 

Fizičko, psihičko, ali i digitalno nasilje

Inače, incident u Tehničkoj školi u Trsteniku dogodio se 9. novembra kada je učenik trećeg razreda na času engleskog jezika prišao profesorki sa leđa i izmakao joj stolicu. Nastavnica je pala na pod, a sve su to snimao drugi učenik, dok je treći kačio na društvene mreže.

Tako je profesorka doživela fizičko, psihičko, ali i digitalno nasilje.

Incident se dogodio u popodnevnoj smeni, a kako nam je profesorka tada rekla u prvom momentu nije ni bila svesna šta joj se dogodilo. Tek kada je videla snimak shvatila je razmere incidenta. Tog dana završila je u Hitnoj pomoći. 

Već narednog dana uprava škole pokrenula je disciplinski postupak protiv trojice učenika. Disciplinska komisija predložila je nastavničkom veću da to bude isključenje iz škole. U međuvremenu dok je disciplinski postupak trajao jedan od dečaka se ispisao iz škole, te su isključena dvojica. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija