Društvo

Uspeh hirurga sa VMA: Muškarac primljen sa amputiranom šakom, lekari izveli reimplantaciju

Komentari

Autor: RTS

16/02/2023

-

09:53

Uspeh hirurga sa VMA: Muškarac primljen sa amputiranom šakom, lekari izveli reimplantaciju
VMA - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Andrija Gavrilović

veličina teksta

Aa Aa

Glavni dežurni hirurg VMA profesor dr Boško Milev rekao je da je tokom noći bio veliki broj povređenih u Beogradu i da su lekari tokom sedmočasovne operacije obavili reimplantaciju šake kod jednog pacijenta.

Profesor dr Boško Milev rekao je za Jutarnji program RTS-a da je na VMA primljena muška osoba starosti 40 godina sa teškom telesnom povredom zadobijenom u saobraćajnoj nezgodi.

"Došlo je do traumatske amputacije šake. Primarno je pacijent zbrinut u nadležnoj ustanovi, onda je prevezen u drugu ustanovu odakle je upućen na VMA. Radi se o amputaciji šake. Uspešno je izvedena teška, skoro sedmočasovna hirurška intervencija reimplantacije šake. Uspeli smo u kratkom vremenskom periodu da organizujemo celokupnu ekipu za uspešnu reimplantaciju. Moralo je brzo da se deluje. Učinjena je rekonstrukcije arterijskih i venskih sudova, koštanih elemenata", istakao je dr Milev.

To je, dodaje dr Milev prvi korak ka rekonstruktivnoj hirurgiji, s obzirom na to da predstoji i fizikalna terapija. Prema njegovim rečima, bilo je dosta posla za hirurške i internističke grane i specijaliste.

"Bilo je 29 prijema u hirurgiju, 34 prijema na internističke grane. Dosta posla je bilo za kardiologe i dosta hitnih hirurških intervencija", napominje dr Milev.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

16.02.2023 13:43

"Савремена медицина то је хирургија, остало је судбина."

Srbija