Društvo

Srpski spasioci iz Turske svečano dočekani: "Osećali smo radost i ushićenje kada smo pronašli živu devojku od 17 godina"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/02/2023

-

15:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Specijalistički timovi MUP-a Srbije vratili su se danas iz Turske gde su učestvovali u akcijama spasavanja posle razornog zemljotresa, a ispred Palate Srbija dočekao ih je ministar unutrašnji poslova Bratislav Gašić. 

Prvi specijalistički timovi krenulu su za Tursku 6. februara nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju, a tokom prethodnih dana srpski tim neprekidno je učestvovao u akcijama pronalaženja, spasavanja i izvlačenja nastradalih iz ruševina, pružao podršku lokalnim, ali i drugim timovima na terenu.

"Krenuli smo bez straha i dilema, ali sa ogromnom voljom i beskrajnom nadom da ćemo uspeti da spasimo živote i pružimo spas ljudima koje je preplavilo beznađe u teškoj borbi za sopstvene živote. Po dolasku kročili smo na tlo koje je još podrhtavalo, roditelji koji su tražili svoju decu, deca koja su tražila svoje roditelje i sve one koji su tražili svoje najmilije pod ruševinama. Niko od nas ne može da opiše rečima radost i ushićenje kada smo uspeli konačno da pronađemo bar jednu za početak jednu živu osobu, mladu devojku od samo 17 godina i svaki put kada smo pronašli trag da je pod ruševinama još neko živ", rekao je vođa specijalističkih timova za spasavanje iz ruševina Davor Vidović.

Dodao je da želi da zahvali turskim spasiocima, psu Zigiju, porodicama i kolegama koji su na pružali svu potrebnu podršku.

Ministar unutrašnjih poslova je na konferenciji u Palati "Srbija" rekao da je Srbija ponosna na hrabrost, humanost i prijateljstvo koje su spasioci pokazali u Turskoj.

"Jedino ste razmišljali koliko brzo doći na odredište i da spasite makar jedan život", rekao je Gašić dodajući da su i MUP i porodice spasilaca brinuli za njih i pitali se da li su bezbedni jer se tlo nije smirivalo.

"Spasili ste tri života, punih osam dana radili neumorno, nesebično pomagali turskom narodu", poručio je Gašić.

Gašić je pomenuo i posebnog člana srpskog tima, Zigija, za koga kaže da je dokazao da je zaslužio svoje mesto u timu i iskazao spremnost i sposobnost da nepogrešivo pronađe preživele ispod ruševina. 

Gašić je poručio Ambasadoru Turske u Srbiji da turski narod treba da zna da je Srbija prijatelj i da može da se nosi sa opasnostima i da bude potpora i uteha u svim teškim trenucima.

"Cela Srbija je ponosna na vašu hrabrost koju ste iskazali a dokaz tome su snimci ispraćaja od strane turskih snaga i meksičkog tima", zaključio je Gašić

Ambasador Turske Hami Aksoj zahvalio je u obraćanju Srbiji što nije Tursku ostavila samu u ovakvoj trgediji do kakve je doveo zemljotres 6. februara.

Tokom svog angažovanja, srpski spasilački timovi spasili su tri osobe – sedamnaestogodišnju devojku nakon 108 sati pronašli su i izvukli iz ruševina, a dve osobe locirali su pomoću specijalne opreme i uz pomoć psa Zigija, koji je umnogome doprineo celoj akciji spasavanja. Nažalost, srpski spasioci pronašli su i tela 23 osobe.

Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije, sa 45 pripadnika, spasilačkim psom Zigijem, kompletnom opremom i devet vatrogasnih vozila tokom osam dana angažovanja dali su svoj maksimum u akcijama pronalaženja, spasavanja i izvlačenja nastradalih iz ruševina i pomoći turskom stanovništvu.

Ambasador Turske: Istorijski dan u odnosima Srbije i Turske

Ambasador Turske Hami Aksoj rekao je na svečanom dočeku vatrogasaca-spasilaca u Palati Srbija da je danas istorijski dan u odnosima Turske i Srbije. 

"U ovim teškim trenutcima Srbija nas nije ostavila same", rekao je Aksoj. 

On je istakao da su se, zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, pripadnici sektora za vanredne situacije uputili u Tursku i da su tamo spasili tri lica. Aksoj je naglasio da su oni od sada braća turskog naroda.
 

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija