Društvo

Vojvodina najmanje šumovita regija Evrope: Trenutno pod šumom 150.000 hektara, nedostaje još najmanje toliko

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/02/2023

-

16:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vojvodina je najmanje šumovita regija Evrope sa manje od sedam odsto teritorije pod šumama, većina njenih opština se tim problemom uopšte ne bavi, a za konkurse i sredstva koje Pokrajina dodeljuje za pošumljavanje nisu zainteresovane, pokazalo je istraživanje mreže "Pošumimo Vojvodinu".  

Grupa ekoloških organizacija pokrenula je peticiju u kojoj se traži da se uvedu nove zakonske obaveze za lokalne samouprave kako bi se država i pokrajina ozbiljnije pozabavile ovim problemom.  

Srbobran je jedna od tri najmanje pošumljene opštine u Srbiji, sa manje od jedan odsto teritorije pokrivene šumom. Kako bi ovu statistiku promenili 2015. godine ova opština je usvojila Strategiju za pošumljavanje i do danas je zasađeno novo drveće na 26 i po hektara zemlje.  

Predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački za Euronews Srbija rekao je da se redovno konsultuje sa stručnjacima sa Šumarskog fakulteta a za novac redovno konkurišu i u Pokrajini i u Ministarstvu. 

"Ja mislim da smo na dobrom putu, potrebno je da se ove sadnice održavaju i to je zapravo najveći izazov koji nas očekuje u narednom periodu. Cilj je u samoj strategiji da se dođe do dva i po posto pošumljenosti, to je prvi korak koji je neophodno da se uradi. Dakle mora da se poveća za više od duplo u odnosu na ono što smo imali do sada, čak i više od toga", kaže Debeljački. 

Srbobran je jedina među 45 vojvođanskih opština sa višegodišnjim planom pošumljavanja, a činjenica da ovo za opštine nije zakonska obaveza čini ih dodatno pasivnim i nezainteresovanim, kažu u mreži "Pošumimo Vojvodinu" koja je analizirala kako se planira i koliko finansira pošumljavanje pokrajine.   

"Jasan je zaključak da ne postoji niti volja, niti u ovom trenutku nekakvih većih mogućnosti za ozbiljniji put pošumljavanja Vojvodine", kaže Dejan Maksimović iz mreže "Pošumimo Vojvodinu".

"Trenutno je pod šumom 150.000 hektara, nedostaje još najmanje toliko"  

Maksimović navodi da je trenutno pod šumom 150.000 hektara a da nedostaje još najmanje toliko.  

"To je pojas širine 17 kilometara i dužine 100 kilometara od Novog Sada do Subotice. Znači to je ono što nama trenutno nedostaje do optimalne šumovitosti", objašnjava on.  

Sa druge strane, Saša Stevanović iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kaže da bi za pošumljavanje onda svaka opština trebalo da da 3.000 novih hektara, novih parcela da bi se radilo i objašnjava kako to nije realno i da moramo biti svesni činjenice da je Vojvodina žitnica. 

U proteklih deset godina Pokrajina je za pošumljavanje oko 2400 hektara izdvojila 700 miliona dinara. Nisu, međutim, sve te parcele ispunile uslove da se proglase novom šumom. Uspešnost je bila 64 odsto.   

Stevanović najavljuje novi konkurs i dodatnih 180 miliona dinara za pošumljavanje i dodaje da bi opštine morale biti aktivnije. Sa druge strane, ni Pokrajina nema višegodišnji plan.   

"Problem je što nema i dovoljno kvalitetnih parcela, zato je prošlih godina u jednom trenutku bilo više izdvajano za pošumljavanje jer je bilo više parcela, sad je to pošumljeno", kaže on.  

Međutim, da to nije dovoljno jer će ovim tempom optimalnu pošumljenost Pokrajine dostići za 1500 godina napominju u mreži "Pošumimo Vojvodinu", zbog čega su pokrenuli peticiju kojom traže izmene zakona, ali i da podizanje novih šuma u Vojvodini postane projekat od nacionalnog značaja. 

"Sa oko 30 odsto pošumljenosti, Srbija ispod proseka za Evropsku uniju"

Asistentkinja sa Geografskog fakulteta Tijana Jakovljević kaže da to što je Vojvodina najmanje šumovita regija u celoj Evropi ne treba da nas iznenadi zbog toga što Vojvodina kao panonska nizija sama po sebi predstavlja stepsku, odnosno travnatu vegetaciju, međutim da treba težiti tome da imamo više pojaseva šume uz same reke kako bismo regulisali poplave i slično. 

Euronews

Jakovljević smatra da predlozi nevladinih organizacija o uvođenju zakonskih obaveza lokalnim samoupravama da više rade na pošumljavanju mogu biti dobra inicijativa ali da treba sarađivati i fokusirati se konkretno na akcije pošumljavanja a manje na menjanje procedura. 

Trenutno Srbija ima oko 30 odsto pošumljenosti, što je manje od proseka za Evropsku uniju. Prema prostornom planu Republike Srbije cilj je da do 2035. godine imamo 41,4 procenta šume, što znači da bi bilo potrebno pošumiti teritoriju za 10 procenata kako bismo se ovom proseku približili.

"To je velika površina koju treba pošumiti, ako računamo to je malo više od 9000 kilometara kvadratnih i definitivno bi trebalo da imamo strategiju koja bi bila duga 15 godina sa puno finansijskih sredstava, puno energije treba da uložimo u te akcije kako bismo zaista postigli taj cilj", kaže ona.  

Preporuka za vas

Komentari (1)

Jakov

27.02.2023 10:19

"ovim tempom Vojvodinu ćemo pošumiti za 1500 godina..." A ja kažem, push the tempo (Fat Boy Slim)

Srbija