Društvo

RZS: Prošle godine zabeležen pad pošumljavanja u Srbiji od 19 odsto, u Beogradu 44 odsto

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/05/2022

-

13:11

RZS: Prošle godine zabeležen pad pošumljavanja u Srbiji od 19 odsto, u Beogradu 44 odsto
RZS: Prošle godine zabeležen pad pošumljavanja u Srbiji od 19 odsto, u Beogradu 44 odsto - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Obim radova na pošumljavanju u 2021. manji je u odnosu na prethodnu godinu za 19 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. Najveći pad pošumljavanja u odnosu na prethodnu godinu bio je u Beogradskom regionu i to za 44 odsto, a najmanji pad pošumljavanja bio je u Regionu Južne i Istočne Srbije, 6 odsto.

Radovi na podizanju plantaža i zaštitnih pojaseva u 2021. godini, u odnosu na prethodnu godinu, smanjeni su za 465 hektara.

Podsetimo, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je u martu, povodom Svetskog dana šuma, da će u narednom periodu prioritet biti nove šumske površine, obnova postojećeg šumskog fonda i što veći broj zelenih površina i parkova na teritoriji glavnog grada.

"Intencija je da u narednim godinama povećamo šumske površine. U poslednjih nekoliko godina zasadili smo više od 2,5 miliona šumskih sadnica, kao i više od 60.000 drvorednih sadnica u samom centru grada", rekao je on dodajući da su cilj zelene oaze i u najurbanizovanijim delovima Beograda.

On je podsetio da Beograd ima oko 15 odsto šumskih površina i još 15 odsto zelenih, što je oko 30 procenata zelenih površina u Beogradu.

"Imamo veliku podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstva zaštite životne sredine, kao i sjajan tim stručnih ljudi u Gradu Beogradu. Verujem da smo na dobrom putu i da će Beograd sačuvati svoje šume, zelene površine i da ćemo ih u budućnosti imati još više", rekao je Nikodijević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija