Društvo

Incident u učionici smederevske škole: Nastavnik đaku oduzeo telefon na času, a onda je usledilo guranje i rvanje

Komentari

Autor: S.T.

03/03/2023

-

15:13

Incident u učionici smederevske škole: Nastavnik đaku oduzeo telefon na času, a onda je usledilo guranje i rvanje
Incident u učionici smederevske škole: Nastavnik đaku oduzeo telefon na času, a onda je usledilo guranje i rvanje - Copyright Twitter/@Sabljalo

veličina teksta

Aa Aa

Incident između učenika i nastavnika dogodio se u sredu u Tehničko-tehnološkoj i poljoprivrednoj školi "Despot Đurađ" u Smederevu. Naime, profesor matematike oduzeo je učeniku telefon koji je koristio na času, na šta je tinejdžer burno reagovao. Krenuo je za njim, otimao je nastavniku telefon, a u opštem metežu nastavnik ga je u jednom momentu oborio na sto. Sve to je snimao drugi učenik, a video koji traje nešto duže od minut završio je na društvenim mrežama.

Na snimku se vidi profesor koji stoji ispred table i predaje. Zatim prilazi jednom od učenika i oduzima mu mobilni telefon koji je koristio na času. Đak ustaje i pokušava da otme od nastavnika telefon. Nastaje opšti metež u učionici i rvanje oko katedre. U jednom momentu nastavnik je đaka oborio na katedru, na podu su završili papiri. Snimak se završava tako što nastavnik odlazi iz učionice. 

Direktor škole Miladin Vitorović potvrdio je za Euronews Srbija da se incident dogodio u toj školi u sredu između 17 i 18 sati, a da je o svemu tome saznao danas iz medija.

Twitter/@Sabljalo

 

"Nastavnik nas nije obavestio o tome. Imamo jasne procedure Ministarstva prosvete kako se postupa. Protiv nastavnika je pokrenut disciplinski postupak, a što se tiče uučenika danas u 13 sati je bio sastanak Tima za zaštitu učenika od diskriminacije, zlostavljanja i zanemarivanja. Na Timu su donete dve odluke - da se uradi pojačan vaspitni rad sa učenikom i da se uradi individualni plan podrške za učenika koji je pretpeo nasilje", rekao je Vitorović.

Kako je naveo obaveštena je školska uprava, Ministarstvo prosvete i policija.

Upitan da pojasni da li je samo protiv nastavnika pokrenut disciplinski postupak ili i protiv učenika, direktor je naveo: 

"I protiv učenika ćemo pokrenuti vaspitno-disciplinski postupak. Da se utvrdi i njegovo ponašanje. Uradićemo i individualni plan podrške. O tome smo danas tek obavešteni iz medija".

Komentari (22)

Natasa

03.03.2023 22:30

Cek, cek cek.......ucenik je pretrpeo nasilje?! Ja bih bas volela da vidim da nastavnik na sednici nastavnickog veca koristi telefon u privatne svrhe, direktor mu uzme telefon, a nastavnik skoci na direktora da se porvaju malo i svi mu damo podrsku sto je pretrpeo nasilje od direktora. Kako se samo usudio da ga dirne u telefon! Alo ljudi....

Hogsr

04.03.2023 09:08

DJACIMA ODUZETI MOBILNE TOKOM NASTAVE ILI UVESTI ZABRANU UNOSENJA U SKOLAMA...JOS MISU SAMO UBILI NEKOG PROFESORA A KAKO SU KRENULI NECEMO NA TO DUGO CEKATI...ZAKON DA BUDD STROG PREMA DJACIMA I VRATITI PROFESORIMA SRESTVA PRINUDE.....

Penzionerka matematičarka

04.03.2023 10:16

Da li je trebalo da dozvoli da mu otme telefon.Zaštititi i podržati nastavnika.

Боле

04.03.2023 10:54

Ово је сулудо. Ђак нападне професора и отима му телефон( коришћење је забрањено и у већини школа ђаци морају да их оставе у кутију на катедри) а професора кажњавају. Ваљда је требао да га пусти да му га отме и можда и туче. Ово је буквално самодбрана. Казнити и ово што је снимао и објавио. То је забрањено

Biljana Petrovic

04.03.2023 13:06

Ucenik je koristio telefon, a koriscenje telefona je zabranjeno na casu. Profesor je oduzeo, a ucenik ga napada sto nije po zakonu. Profesor se brani, a direktor pokrece disciplinski postupak protiv profesora, a protiv ucenika tek treba da pokrene disciplinski postupak. Ovaj direktor ne znaju svoj posao i treba da dobije otkaz.

Andjela

04.03.2023 13:07

Sramota kako decu odgajamo i vaspitavamo, ona su odraz naseg zivota i stanja u porodici, ponasaju su u skladu sa onim sto vide i cuju u svojim domovima, zar ne bi trebalo da postoji bar malo postovanja i respekta prema nastavnicima, profesorma, davno smo zaboravila da je skola jedna vaspitno obzavovna institucija u kojoj postoje pravila ponasanja, učenici i njihova "prava" su veća od prava jednog profesora, mnogo puta se dešava da roditelj štiti svoje dete iako svestan da ovako samo sebi nanose štetu, no posledice tog ponašanja će biti vidne kroz par godina kada njegovo dete ne sluša više ni njega, postane nasilo i problem za celo društvo, tada je već kasno bilo šta preduzeti. Obrasci osnovnog ponašanja se nose iz kuće, škola ili druga institucija je samo tu da održi dete na pravom putu. Namera profesora u ovom slučaju nije bila loša, već je njegovo pravo kao profesora da postupi na taj način i oduzme telefon učeniku, naravno to nikome nije važno, svaki put kada se pokrene disciplniski postupak ili suspenduje profesor sa radnog mesta time se samo salje poruka da on nema pravo bilo sta da preduzme i da treba da zmuri pred stvarima koje vidi.

Billy The Kid

04.03.2023 13:36

Zabraniti unošenje telefona u Školu. Više gledaju u telefon na nastavi nego u predavača i ono što se predaje. Ako je došao da se školuje, nema šta da bulji u telefon ili nije trebao ni da upisuje srednju školu. Nek skita po ulici.

Gabriela

04.03.2023 14:16

Stvarno sramota.Pa zasto je nastavnik kriv?Zato sto mu neko ometa cas?!Danas se tako vaspitavaju deca da moze im se sta god hoce i jos budu nagradjeni zbog toga?!Ima deca da nas pobiju uskoro i kraj ljudi.

niki

04.03.2023 18:29

Kod nas u školi su strogo zabranjeni telefoni, zašto u toj školi nisu?

Maja

04.03.2023 21:44

E tako.Tim nek stiti djaka a covek kome je ometan cas i gde djak ide da se gura s nastavnikom ce biti kaznjen.Samo branite decu,dok ne postanu potpuni debili.Pu

Savetnik

04.03.2023 22:42

Koje bre procedure.Traba doneti uredbu da se u skoli zabrane telefoni za vreme nastave i u ucionicama postave kamere.Ova deca su danas poludela iora se naci nacin da se spuste ma zemlju i dovedu u red.

Vesna

05.03.2023 00:59

Nisam za nasilje i ne mislim da profesori treba da budu "bogovi" ali da li je normalno da se ucenik nadvlaci sa profesorom a pritom telefon NE SME DA SE KORISTI NA CASU?! Zasto protiv profesora disciplinski postupak? Kakve zakone donosite, tako nam i jeste!!! Jos malo ce i tuci profesore. Sramota!!!!!

Gojko

05.03.2023 01:00

Treba uvesti ZAKON do škole tel ok....u SKOLI tel stoji u ladici.NEMA TEL U ŠKOLI.

Tanja

05.03.2023 09:00

I opet nastavnik kriv...a deca rade sta hoće...strašno

Zoran

05.03.2023 09:27

Da je moj sin to uradio, ja bih ga sam izlupao kao budalu. Podrška za nastavnika

Pero

05.03.2023 13:34

Samo ostro po nastavniku,a decu kao i do sada će nam vaspitavati dileri i ulica,posto mi roditelji u "ekonomskom tigru" dabi im obezbedili iole normalan život radimo od jutra do sutra ,a za decu nazalost nemamo vremena.

N. N.

05.03.2023 14:29

Pokrenuti disciplinski postupak i protiv učenika koji je snimao cijelu situaciju. Umjesto toga je trebao npr. pozvati pedagoga, razrednika ili na neki drugi način biti dio rješenja, a ne snimati. Njegov cilj sigurno nije bio raskrinkati nastavnika, nego biti popularan. Njemu je bilo zanimljivo to snimiti. Da je snimak trebao imati svrhu dokaza protiv nastavnika, isti bi bio upotrijebljen za tu svrhu, a ne javno objavljen bez prijave pedagoškoj službi škole ili direktoru, razredniku, drugom nastavniku, roditelju i sl. Nerijetko učenici maksuz prave frku u prostorijama škole, učionici, hodniku, stepeništu ili u dvorištu škole, samo da bi snimili neki "ekskluzivniji" video i tako stekli "slavu", te da bi bili poznati u očima drugih učenika te škole ili šire,u okviru grupa učenika sličnih sklonosti.

Alexandar

05.03.2023 16:30

A jel direktor predvideo plan podrške odnosno plan oprovka profesora koji je pretrpeo nasilje? Ili će nad njim direktor da vrši dalje nasilje?

И ја сам наставник

06.03.2023 16:16

Ко је овде луд!? Ученик претрпео насиље!? Користи мобилни, напада човека с леђа, који га у самоодбрани обара и оставља неваспитанка у учионици и сада наставник треба да одговара. Срам било све пре свега МП. Сутра ће тако напасти човека у болничкој чекаоници, аутобусу, доктора јер он нема срама и васпитања. Пропале генерације, пропалих родитеља. Србијо, куда идеш!

Dušan

06.03.2023 19:58

Sramota gde danas mi živimo.Ali profesor je mogao drugačuje da postupi.Ne kažem da nije bio u pravu.Ali zašto bi gubio vreme sa nekog glupog učenika kome nije stalo do nastave.Jednostavno mogao da mu kaže da napusti čas,profesor uvek može na pametan način da nadje rešenje.

Aleksa

06.03.2023 20:22

На улазу у школу да сваки ученик депонује телефон а на изласку да преузме. У случају да наставник примети поседовање мобилног, послати код директора и да се покрене дисциплински поступак.

Srbija