Društvo

"Zajedno" o izjavi ambasadora SAD: Građani su na protestima već rekli šta misle o Rio Tintu

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2023

-

13:44

"Zajedno" o izjavi ambasadora SAD: Građani su na protestima već rekli šta misle o Rio Tintu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Građani Srbije su na najvećim ekološkim protestima u Srbiji rekli šta misle o projektu Jadar i Rio Tintu, saopštila je danas stranka Zajedno, povodom izjave američkog amabasadora u Beogradu Kristofera Hila da Rio Tinto nije samo običan rudarski projekat. 

Zajedno podseća da su i brojni stručnjaci, kao i Srpska akademija nauka i umetnosti potvrdili da je to loš i opasan projekat. 

"O svim prirodnim resursima naše zemlje i njihovom održavanju i unapređenju odlučivaće isključivo građani Srbije, a ne Aleksandar Vučić i privatne kompanije", poručila je stranka Zajedno. 

Oni ističu da građanima Srbije nisu potrebni Rio Tinto i zagađenje već čiste vode Jadra i Mačve. 

"Voda je već sada izuzeto vredan resurs, a usled klimatskih promena njena vrednost i potreba za njom će biti sve veće. Ispod Mačve se nalazi podzemno jezero pijaće vode najvišeg kvaliteta, kojom bi uz realizaciju projekta regionalnog vodovoda mogli da se snabdevaju i veliki vojvođanski gradovi koji već nemaju pijaću vodu ili će polako ostajati bez nje kao što su Zrenjanin i Novi Sad", istakli su u stranci Zajedno. 

Američki ambasador Kristofer Hil izjavio je da Rio Tinto nije samo običan rudarski projekat već će, kako je rekao, imati veze sa modernom ekonomijom. 

On je, takođe, rekao kako pokušava da o tom pitanju sarađuje sa Vladom Srbije i da se SAD trude da podrže Rio Tinto, koji je delom, iako ne u potpunosti, američka kompanija.
 

Komentari (0)

Srbija