Društvo

Sednica Saveta za suzbijanje nasilja u porodici: Potrebna edukacija i multisektorska saradnja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/03/2023

-

17:28

Sednica Saveta za suzbijanje nasilja u porodici: Potrebna edukacija i multisektorska saradnja
MInistarstvo pravde/Zoran Nikolić - Copyright MInistarstvo pravde/Zoran Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka pravde Maja Popović istakla je danas na prvoj sednici Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, kojom je predsedavala u novom sazivu, da je neophodno intenzivnije zajedničko delovanje kako bi se ostvarila koordinisana, delotvorna i celovita zaštita, dala podrška žrtvama nasilja i osiguralo bezbedno okruženje za sve članove porodica, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Kako navode, ona je ukazala na potrebu permanentne edukacije i stručnog usavršavanja javnih tužilaca, policijskih službenika i zaposlenih u centrima za socijalni rad, zdravstvenim i obrazovnim institucijama, kako bi se afirmisala multisektorska saradnja.

"U cilju efektivnosti i bolje implementacije zakona, izražena je potreba za usklađivanjem Opšteg i posebnih protokola za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima, sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, kao i potreba dostavljanja izveštaja od strane Republičkog javnog tužilaštva o broju formiranih grupa za koordinaciju i saradnju na područjima svih viših javnih tužilaštava na teritoriji Srbije, i kontinuiranog dostavljanja podataka o efektima rada ovih grupa", navodi se u saopštenju.

MInistarstvo pravde/Zoran Nikolić

 

Isticanjem rezultata tokom primene ovog Zakona, ministarka Popović je iznela podatak da su u ovom periodu sudovi na predlog javnih tužilaca produžili ukupno 103.864 hitnih mera, grupe za koordinaciju i saradnju sastale su se 15.503 puta, zajednički razmotrile čak 273.834 slučaja prijavljenog nasilja, te izradile 93.844 individualnih planova zaštite i podrške žrtvama. 

Kao značajan napredak, apostrofirala je podatak da je u 2022. godini zabeležen najveći broj izrađenih individualnih planova zaštite i podrške žrtvama - 18.017.

MInistarstvo pravde/Zoran Nikolić

 

Ministarka pravde takođe je istakla značaj i ulogu medija u podizanju svesti žrtava, njihovog neposrednog okruženja i šire javnosti o potrebi prijavljivanja nasilja u porodici i apelovala da se, u cilju promovisanja ovog pitanja kao i njegove prevencije, mediji još aktivnije uključe u izveštavanje, ne samo o konkretnom aktu nasilja, već i o završetku postupka koji su sproveli nadležni državni organi.

Savet za suzbijanje nasilja u porodici nastao je 2017. godine i ima ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti nadležnih državnih organa i ustanova, kao i u praćenju delotvornosti preduzetih mera radi zaštite od svih oblika fizičkog, seksualnog, psihičkog i ekonomskog nasilja u porodici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija