Društvo

Na Šodrošu i Kameničkoj adi u toku seča stabala: Prisutni kordoni policije, privedeno više aktivista

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/03/2023

-

08:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na Šodrošu i Kameničkoj adi od jutros se nalaze kordoni interventne policije, a seča stabala je u toku, javlja reporterka Euronews Srbije. Dodaje da je za seču označeno 140 stabala, kao i da je policija u nekoliko navrata od jutros privela više aktivista.

Ukupno je bilo privedeno 11 osoba, a do popodneva su svi pušteni i dobiće prekršajne prijave za remećenje javnog reda i mira. Aktivisti su čak pokušali da spreče prolazak kamiona koji treba da pokupi isečena stabla tako što su legli na zemlju, a pripadnici policije su ih okružili.

Euronews/Nataša Krstin

 

Aktivisti Šodroš survivor kampa u Novom Sadu već nekoliko dana dežuraju u pokušaju da odbrane od seče drveće na trasi budućeg, četvrtog mosta preko Dunava. Juče su radnici Vojvodinašuma tokom dana sa strane Kameničke ade posekli dvadesetak stabala, a zatim su iz bezbednosnih razloga bili primorani da zaustave radove kada su aktivisti ušli na gradilište. 

Nevladina organizacija "Svet i Dunav" podnela je krivičnu prijavu protiv nadležnih u Vojvodinašumama, navodeći da je seča bila bespravna zbog rešenja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, po kom je ona zabranjena sve do 1. avgusta.

Euronews/Nataša Krstin

 

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine saopštio je juče da tokom vanrednog inspekcijskog nadzora u vezi sa sečom drveća na području Kameničke ade, u Novom Sadu, nisu uočene nezakonitosti i nepravilnosti.

Prilikom inspekcijskog nadzora zatraženo je i neposredno zajedničko postupanje sa stručnim licima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, u pogledu stručnog nadzora i mišljenja. Navodi se da na pomenutoj lokaciji, na stablima za koja je planirana seča nisu uočene duplje koje predstavljaju mesto gnežđenja ptica ili služe za hibernaciju slepih miševa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija