Društvo

Varljivo proleće: Prvog dana vikenda temperatura u padu, povremeno sa kišom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/03/2023

-

08:31

Varljivo proleće: Prvog dana vikenda temperatura u padu, povremeno sa kišom
Varljivo proleće: Prvog dana vikenda temperatura u padu, povremeno sa kišom - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Prvog dana vikenda u Srbiji će biti oblačno, povremeno sa kišom, a temperatura će biti u padu. Kiša će u jutarnjim satima padati na severu zemlje, a zatim se premešta ka južnim predelima. Maksimalna dnevna temperatura biće od 15 na severu do 20 na jugu zemlje.

"Bližimo se kraju prve nedelje proleća koja nam je donela dosta sunca i veoma toplo vreme. Proleće je ipak promenljivo doba godine, kada i dalje imamo prodore hladnog vazduha i česte smene sunčanih i kišnih dana. Tako već danas dolazimo pod uticaj hladnog fronta sa severa što nam donosi destabilizaciju, oblake i pad temperature", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Dodaje da će se kišonosni oblaci koji su u jutarnjim satima zahvatili sever zemlje, tokom dana premestiti ka južnim predelima.

"Zbog mešanja toplog i hladnog vazduha dolazi do burnih atmosferskih procesa, te će ponegde pljuskovi biti praćeni grmljavinom. Suvo, ali promenljivo oblačno ostaje sve do večernjih sati na krajnjem istoku i jugoistoku. Sa prolaskom fronta dolazi i do zahlađenja, te će maksimalna temperatura danas biti od 15 na severu do 20 na jugu zemlje", navela je Gojković.

Drugog dana vikenda ponovo sunčano i malo toplije. Temperatura će se u većini mesta kretati oko 18. podeljka. U noći između nedelje i ponedeljka dolazimo pod direktan uticaj ciklona sa severa.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"To znači jak severozapadni vetar, pad temperature za više od 5 stepeni, ali i dugotrajne padavine. Hladan vetar uzrokovaće i dodatni efekat hladnoće, a izmerene vrednosti neće prelaziti 13. podeljak. U ponedeljak uveče kiša će prelaziti u susnežicu i sneg na planinama, ali bez formiranja snežnog pokrivača", priča Gojković.

U utorak i sredu, u ranim jutarnjim satima očekuje se formiranje slabog prizemnog mraza, a tokom dana temperatura neće prelaziti 10 stepeni, što je veoma hladno za kraj marta. Treba naglasiti da je vetar u pojačanju i da će jak, povremeno i olujni, severozapadni vetar duvati sve do srede.

"Prognostički modeli za celu sledeću nedelju najavljuju smenu sunčanih i oblačnih dana, a postepeno otopljenje prognozira se tek za drugu polovinu nedelje", kaže Gojković.

I za kraj podsećanje da za vikend, odnosno u noći između subote i nedelje, prelazimo na letnje računanje vremena. To znači da 26. marta u 2 ujutro, satove pomeramo na 3, te će tako već u nedelju dan biti duži za ceo sat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija