Društvo

Pred nama najhladniji dan ove nedelje: Na snazi žuti meteoalarm zbog jakog vetra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/03/2023

-

07:14

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pred nama je vetrovit i najhladniji dan u toku ove sedmice. Pre samo dva dana beležili smo temperaturu iznad 20 stepeni, a danas živa u termometru neće preći  ni 10 podeljak.

I danas je u Srbiji upaljen žuti meteoalarm. Žuta boja nas upozorava  na jak severni vetar koji će duvati širom zemlje. Očekujemo udare veće od 60 km na čas, navodi urednica Vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorloškinja Milena Lazarević.

Mogući su problemi u saobaćaju u vidu zanošenja automobila na putevima. Takođe, jak vetar može otežati rad građevincima naročito ukoliko su za kranovima. Zašto duva tako jak vetar najbolje se vidi na sinoptičkim kartama. Naime, Srbija se nalazi između dva sistema, anticiklona na zapadu i ciklona na istoku. Velika je razlika u vazdušnom pritisku što dalje rezultira jakim vetrom.

Temperatura danas više zimska nego prolećna. U najtoplijem delu dana kretaće se od 5 do 10 stepeni. Na planinama će biti osetno hladnije. Na Kopaoniku, temperatura će ostati 6 stepeni ispod nule.

Na temperaturni osećaj danas će osim vetra uticati oblaci koji će prekivati celu Srbiju, ali i kiša.

U Beogradu će sredinom dana biti uslova za takozvani zrnast sneg.  Reč je o ledenim iglicama manje od 1mm koje su presvučene slojem nalik inju. I takav sneg obično pada razrađeno.

Kiša i sneg danas će biti u kombinaciji sa jakim severnim vetrom. Očekuje se da će vetar oslabiti u večernjim satima.

Narednih dana slab jutarnji mraz. Maksimalna temperatura sa druge strane, biće u blagom, postepenom, porastu. U sredu 12 stepeni, u četvrtak 20, u petak 19.

Do kraja nedelje očekuju nas i česti prodori kišonosnih oblaka, tako da je savet meteorologa da vam kišobran bude pri ruci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija