Društvo

Nakon jutarnjeg mraza, sunčan i vedar dan: Padavine ponovo za vikend

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/03/2023

-

07:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nakon jutarnjeg mraza u Srbiji će biti vedro, sunčano vreme, bez padavina. Maksimalna temperaura kretaće se od 10 do 14 stepeni.

"Najhladniji dan je za nama, vetar je oslabio i pred nama je sve topliji period. U  narednim danima biće i jutarnjih mrazeva i kiše i grmljavine", kaže urednica vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Lazarević.

Ona je navela da jutarnji mrazevi mogu dovesti  do oštećenja na pojednim procvetalim vrstama i sortama voća. Preporuka za poljoprivrednike je da budu u pripravnosti i ukoliko mogu da primene mere zaštitite od mraza.

"Mraz je posledica vedrog neba i takozvanog noćnog izračivanja. Naime, Srbija se sada nalazi pod uticajem anticiklona u kom je vetar slab i nebo vedro. Tokom noći nije bilo oblaka, koji bi poslužili kao poklopac da se toplota zadrži u prizemnom sloju, tako je došlo do dodatnog hlađenja a potom i do mraza", navela je Lazarević.

Dodaje da nas danas očekuje prijatnije vreme u odnosu na juče. Dan pred nama biće sunčan i vedar i bez padavina. Maksimalna temperaura kretaće se od 10 do 14 stepeni.

"Vetar je oslabio u toku noći, tako da su pred nama mirni sati. Širom zemlje duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Narednih dana miks svega. Ujutru mraz, tokom dana prijatno toplo. U četvrtak i petak sunce, za vikend kiša i oblaci, ali grmljavina", rekla je Lazarević.

Krajem marta i početkom aprila nestabilno vreme. Za sada duže stabilizacije nema na vidiku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija