Društvo

Disciplinski postupak zbog incidenta u školi: Đaci isprskali parfem u učionici, nastavnica dobila astmatični napad

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

29/03/2023

-

13:16

Disciplinski postupak zbog incidenta u školi: Đaci isprskali parfem u učionici, nastavnica dobila astmatični napad
Disciplinski postupak zbog incidenta u školi: Đaci isprskali parfem u učionici, nastavnica dobila astmatični napad - Copyright Printskrin/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Nakon incidenta u kome su učenici sedmog razreda Osnovne škole "Branko Radičević" u Boljevcima isprskali parfem u učionici uoči časa nastavnice ruskog jezika, koja je inače astmatičar, iz Ministarstva prosvete rekali su za Euronews Srbija da "očekuju detaljan izveštaj o postupanju škole, nadležnih institucija, kao i preventivne i vaspitne mere za učenike koji su uključeni".

Naime, krajem prošle nedelje, došlo je do incidenta kada su dvojica učenika isprskala učionicu i radni sto nastavnice parfemom i dezodoransima zbog čega je ona dobila napad, a intervenisala je i Hitna pomoć.

"Ministarstvo izražava žaljenje zbog situacije u kojoj se nastavnica našla u očekivanju da će proći bez posledica po njeno zdravstveno stanje. Prema našim saznanjima obavešteni su svi nadležni organi za postupanje u konkretnom slučaju", pišu iz Ministarstva prosvete. 

Nastavnica ruskog jezika Borka Milošević se vratila na posao, a kako je rekla za RTS sada koristi pumpicu češće nego ranije. Ispričala je da joj je bilo teško i da nije mogla da dođe do vazduha. 

"Roditelji od dečaka koji je doneo taj parfem u školu, su mi doneli pumpicu jer sam zaboravila da imam svoju u džepu i pet puta sam je koristila, dok nije došla Hitna pomoć, prikačili su me na kiseonik i dali mi lek, tada mi je bilo mnogo bolje", ispričala je Milošević. 

Milošević kaže da nikakvih problema ranije nije imala sa tim učenicima, da ne zna šta je bio njihov motiv i da je najstrašnije bilo to što, kako su joj ispričale kolege i deca.

"Ja se više ničega ne bojim, na sistem sam besna"

Milošević ističe da je bezbednost u školama nikakva i da kolege ne prijavljuju nasilje, pritom dodaje da "dosta kolega preživljava različitu vrstu nasilja u školi, ali ne prijavljuju".

"Ja se više ničega ne bojim, na sistem sam besna jer nema sankcija prema maloletnicima, ali i na sistem obrazovanja sam besna jer mogu da rade sa nama šta hoće", rekla je Milošević.

Kako kaže Milošević sve što smo čuli o napadima na nastavnike bilo zahvaljujući tome što su deca to snimila i objavila na društvene mreže, nakon čega je usledila reakcija javnosti.

Petar Mušterić, direktor OŠ "Branko Radičević" u Boljevcima je rekao da mu je žao zbog neprijatnosti koju je doživela koleginica. jer joj je "život visio o koncu".

"Po saznanju za slučaj, telefonom sam obavešten, obavestili smo razrednog starešinu da preduzme određene mere u skladu sa protokolom postupanja u ovom slučajevima, da se prvo sanira Borkina situacija, da se prikupe izjave prisutnih učenika. Odeljenje je napisalo izjave, zakazao sam Tim za zaštitu od nasilja, koji je odredio nivo nasilja, reč je o trećem nivou – ugrožavanje bezbednosti drugih opasnih po život i teža povreda discipline učenika“, objasnio je Mušterić.

Tim za zaštitu od nasilja mora da izradi plan koji će preduzeti prema učenicima, zatim će uslediti rasprava na koju se pozivaju roditelji, nakon čega će se mesec dana vršiti pojačan vaspitni rad prema učenicima i doneti odluka. 

"Taj pojačani vaspitni rad se prati svakodnevno, dete je uključeno u društveno-koristan rad. Na ovom nivou nasilja, sankcija je ukor nastavničkog veća, ocena 2 ili 1. Najpre ocena 2, ako nije ranije kažnjavan", rekao je Mušterić za RTS.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija