Društvo

Tužilaštvo očekuje optužni predlog protiv učenika zbog zlostavljanja nastavnice u Trsteniku

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

22/03/2023

-

16:11

Tužilaštvo očekuje optužni predlog protiv učenika zbog zlostavljanja nastavnice u Trsteniku
Tužilaštvo očekuje optužni predlog protiv učenika zbog zlostavljanja nastavnice u Trsteniku - Copyright Tanjug Video, Prinskrin/TikTok

veličina teksta

Aa Aa

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Trsteniku završene su sve dokazne radnje o incidentu u Tehničkoj školi u Trsteniku, gde su trojica učenika maltretirala na času profesorku engleskog jezika. Ivan Bzenić, viši tužilački pomoćnik rekao je za Euronews Srbija da se sada čeka odgovor tužioca, ali da će najverovatnije biti podnet optužni predlog protiv najstarijeg učenika koji je učestvovao u događaju.

"Juče su završene dokazne radnje, svi akteri su ispitani. Čeka se odgovor tužioca i najverovatnije će biti optuženje protiv učenika koji je punoletan", naveo je Bzenić.

Procedura je takva da tužilac predaje predlog za optuženje Osnovnom sudu u Trsteniku, a ukoliko ga sud usvoji zakazuje se suđenje. Bzenić je pojasnio da se najverovatnije pokreće postupak i to za krivično delo zlostavljanje i mučenje. Ostala dvojica učenika su maloletni i za njih je nadležno Više javno tužilaštvo u Kruševcu.

Inače, incident u Tehničkoj školi u Trsteniku dogodio se 9. novembra prošle godine kada je učenik trećeg razreda na času engleskog jezika prišao profesorki sa leđa i izmakao joj stolicu. Ona je pala na pod, a sve to snimao je drugi đak, dok je treći kačio na društvene mreže.

Tako je profesorka doživela fizičko, psihičko, ali i digitalno nasilje. Već narednog dana uprava škole pokrenula je disciplinski postupak protiv trojice učenika, a nastavnica je otvorila bolovanje. 

Prinskrin/TikTok

 

Na primeru Trstenika mogle su se videti sve manjkavosti sistema, koliko su škole nespremne da se nose sa takvim teretom. Disciplinska komisija predložila je nastavničkom veću da sva tri učenika budu isključeni iz škole. U međuvremenu jedan đak se ispisao sam, tako da je izbegao kaznu. 

Nastavničko veće jednoglasno je prihvatilo predlog disciplinske komisije, a direktor škole Milan Glidžić doneo je rešenje o isključenju krajem novembra. 

Rešenje direktora palo u vodu

Međutim, usledila je žalba učenika, a nadležni su utvrdili da je bilo proceduralnih propusta uprave škole u samom vođenju disciplinskog postupka. Direktor škole bio u obavezi da u disciplinskom postupku angažuje psihologa, pedagoga, Centar za socijalni rad i da se pojača vaspitni rad sa decom.

Kako je to preskočeno, uvažena je žalba đaka i oni su vraćeni u školu, a direktor je podneo ostavku, koju je ministar prosvete Branko Ružić usvojio.

Novom odlukom Nastavničkog veća, koja je doneta početkom marta, učenici su kažnjeni jedinicom iz vladanja i ukorom.

Tanjug Video

 

U školi su tada za RTS rekli da je pojačan vaspitno-pedagoški rad sa učenicima, a članovi Tima za borbu protiv nasilja ocenili su da su se dvojica učenika, koji su nastavili da pohađaju školu posle incidenta, popravili i na osnovu toga su dali predlog koji je usvojen.

Profesorka se posle višemesečnog bolovanja, polovinom februara vratila na posao u istu školu, ali je uputila molbu nadležnima za premeštaj u drugu školu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija