Društvo

Proleće kalendarski stiglo, ali zima se ne predaje - sneg i temprature ispod proseka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/04/2023

-

17:13

Proleće kalendarski stiglo, ali zima se ne predaje - sneg i temprature ispod proseka
Proleće kalendarski stiglo, ali zima se ne predaje - sneg i temprature ispod proseka - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ovu nedelju obeležiće vreme koje nije tipično za ovo doba godine, jer će u radnim danima proleće pokazati svoju hladniju stranu - tempreture će biti ispod proseka za ovo doba godine, a u pojedinim delovima zemlje izvestan je i sneg, kažu meteorolozi.

Metorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković objašnjava da je proleće kalendarski počelo pre dve nedelje, međutim zima se ne predaje. Kako objašnjava, iako je rano proleće poznato kao veoma nestabilan i promenljiv period godine, prodor hladne vazdušne mase sa severa doneće nam neobično hladno vreme za ovo doba godne.

"Oblaci, kiša i jak severni vetar već danas donosezahlađenje, a u narednim satima dolazi do dodatnog priliva hladnog vazduha i intenziviranja padavina", rekla je ona.

Kako kaže, Balkansko poluostrvo se trenutno nalazi pod uticajem Đenovskog ciklona, odnosno ciklona sa Mediterana, pa otud i ovakvo vreme.

"On sa sobom nosi veliku količinu padavina, koja do naše zemlje stiže već tokom noći. Velika količina vlage u kombinaciji sa ledenim severnim vazduhom omogućava da kiša prelazi u susnežicu i sneg", objašnjava Gojković.

Kako dodaje, minimalna temperatura kretaće se oko nule, na planinama i do - 5, a maksimalne vrednosti se neće bitnije razlikovati od jutarnjih.

"Upravo zbog toga na planinama sutra dolazi do formiranja i povećanja visine snežnog pokrivača. U nižim predelima sneg će se topiti pri kontaktu sa tlom. Ovako hladno vreme, sa maksimalnom temperaturom oko nule, ekstremno je ispod normale i može ozbiljno naškoditi biljkama koje su započele period vegetacije", navela je Gojković.

Da je pred nama netipično proleće, potvrđuje i meteorolog Marko Čubrilo koji je takođe najavio  veće zahlađenje ove nedelje.

"U utorak tokom dana padavinska zona bi trebala zahvatiti najveći deo Srbije (osim možda krajnjeg severozapada Vojvodine), delova istočne i središnje BiH i delova istočne Hrvtaske kao i celu Crnu Goru. U predelima Srbije južno do Save i Dunava treba očekivati vrlo obilne padavine,a kako će uslediit dalje zahlađenje to će uglavnom biti sneg", rekao je Čubrilo i naveo da na planinama Srbije i Crne Gore treba očekivati sneg.

RHMZ takođe izdao upozrenje za danas i sutra na foriranje snežnog pokrivača.

"U drugom delu noći, sutra ujutro i pre podne intenzivne snežne padavine uz stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 20 centimetara u gradu, a na Avali, Kosmaju i u šumadijskom delu periferije i do 30 centmetara vlažnog snega. Sutra posle podne slabljenje snega, a potpuni prestanak padavina očekuje se u sredu tokom dana", navodi se na sajtu RHMZ.

Šta je doneo Đenovski ciklus?

Premeštanje fronta preko Alpa omogućava formiranja Đenovskog ciklona, koji do Balkanskog poluostrva stigao danas. Zbog svog južnog položaja kišonosni oblaci će uglavnom zahvatati predele južno od Save i Dunava, dok u Vojvodini ostaje oblačno, ali suvo.

"U isto vreme dolazi do intenzivnog pada temperature. U ponedeljak još oko 10 stepeni, a od utorka se vraća prava zima. Kiša će prelaziti u susnežicu i sneg, na planinama uz formiranje novog snežnog pokrivača. Vetar do srede jak severni, što nam donosi i dodatni osećaj hladnoće", rekla je Gojkvoć. 

Kako kaže, nestabilno, hladno i promenljivo vreme obeležiće početak aprila, dok se otopljenje i postepena stabilizacija prognoziraju za drugu polovinu meseca.

"Iako je proleće počelo sa dosta sunca i temperaturom iznad proseka, zima se još uvek ne predaje. Nemojte još sklanjati zimsku garderobu, jer nam se jak vetar, kiša i sneg vraćaju već za nekoliko dana", rekla je ona.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Kakvi su dani pred nama?

Gojković kaže da nam od srede već stiže stabilnije vreme, ali navodi da se prave prolećne temeperature još uvek ne naziru. 

"Padavine će biti lokalne i uglavnom slabog intenziteta, međutim oblaci i hladna vazdušna masa ostaju. To znači da sve do kraja nedelje jutra ostaju hladna sa temperaturom oko i malo iznad nule, dok maksimalna dnevna neće prelaziti 10. podeljak sve do petka. Nešto toplije i stabilnije vreme prognozira se tek za drugu polovinu meseca", rekla je ona.

I Čubrilo potvrđuje toplije dane, ali ne onakve na kakve smo navikli tokom proleća.

"U drugom delu nedelje malo toplije ali i dalje ralativno hladno za ovaj deo godine uz povremene padavine, posebno za dolazeći vikend. Dnevni maksimum biće od šest do 12 stepeni Celzijusa. Pred nama je naobično jako zahlađenje koje će nam doneti snežne padavine i u nizije regiona i u mnogi delovima Srbije ovo će biti rekordno visoke akumulacije za april. Smirivanje vremena u drugom delu nedelje", rekao je Čubrilo.

Komentari (0)

Srbija