Društvo

Zima se ne predaje, od utorka čak i sneg: Temperatura pada, žuti meteoalarm u celoj Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/04/2023

-

08:33

Zima se ne predaje, od utorka čak i sneg: Temperatura pada, žuti meteoalarm u celoj Srbiji
Vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Nakon nekoliko toplih i sunčanih dana stiže nam postepena promena vremena. Uticaj ciklona sa severa Evrope postepeno jača, što nam donosi oblake, kišu i pad temperature. Najviša dnevna temperatura prvog dana vikenda biće 13 do 15 stepeni. Zbog padavina koje su najavljene za danas, na snazi je žuti meteoalarm za celu Srbiju.

"Mešanje toplog i hladnog vazduha iznad naše zemlje uzrokovaće burne atmosferske procese, a to znači da će tokom dana ponegde pljuskovi biti praćeni grmljavinom. Dugotrajne padavine koje se prognoziraju za danas lokalno će doneti i nešto veći količinu kiše, te je za celu Srbiju na snazi žuti meteoalarm. Zajedno sa oblacima stiže nam i zahlađenje. Dnevna temperatura se danas neće bitnije razlikovati od jutarnjih vrednosti, u Vojvodini oko 13, a na jugu do 15 stepeni", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je navela da će jugozapadno strujanje zameniti severni i severozapadni vetar, umerenog i pojačanog intenziteta, dok će na planinama vetar povremeno biti i olujni.

Drugog dana vikenda - malo mirnije. Očekuje se i delimično razvedravanje, međutim nestabilnost ostaje. To znači smenu sunčanih i oblačnih perioda, lokalno sa slabom kišom.

"Zbog više sunca temperatura je u blažem porastu. U Beogradu i Negotinu oko 18 stepeni, dok će u ostalim predelima biti za koji stepen svežije", kaže Gojković.

Đenovski cviklon

Premeštanje fronta preko Alpa omogućava formiranja Đenovskog ciklona, koji do Balkanskog poluostrva stiže u ponedeljak. Zbog svog južnog položaja kišonosni oblaci će uglavnom zahvatati predele južno od Save i Dunava, dok u Vojvodini ostaje oblačno, ali suvo.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"U isto vreme dolazi do intenzivnog pada temperature. U ponedeljak još oko 10 stepeni, a od utorka se vraća prava zima. Kiša će prelaziti u susnežicu i sneg, na planinama uz formiranje novog snežnog pokrivača. Vetar do srede jak severni, što nam donosi i dodatni osećaj hladnoće. 

Nestabilno, hladno i promenljivo vreme obeležiće početak aprila, dok se otopljenje i postepena stabilizacija prognoziraju za drugu polovinu meseca", ističe Gojković.

Iako je proleće počelo sa dosta sunca i temperaturom iznad proseka, zima se još uvek ne predaje. Nemojte još sklanjati zimsku garderobu, jer nam se jak vetar, kiša i sneg vraćaju već za nekoliko dana.

RHMZ upozorenje

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će u ponedeljak, 3. aprila u Srbiji biti oblačno sa kišom, a u centralnim, južnim i istočnim krajevima Srbije i sa velikom količinom padavina od 20 do 40mm za 24 sata, lokalno i više.

Na području istočne, jugoistočne i jugozapadne Srbije i na području Kosova i Metohije u ponedeljak će na snazi biti narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

U ponedeljak i utorak, 3. i 4. aprila u planinskim predelima jugozapadne, južne i istočne Srbije očekuje se sneg i novi snežni pokrivač visine od 15 do 20 centimetara, a u nižim predelima manji snežni pokrivač visine od 5 do 10 centimetara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija