Društvo

Vernici danas slave Uskrs po Gregorijanskom kalendaru: Beogradski nadbiskup Nemet predvodio misu u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2023

-

08:50

Vernici danas slave Uskrs po Gregorijanskom kalendaru: Beogradski nadbiskup Nemet predvodio misu u Beogradu
Vernici danas slave Uskrs po Gregorijanskom kalendaru: Beogradski nadbiskup Nemet predvodio misu u Beogradu - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije odžana je misa Uskršnjeg bdenja koju je predvodio beogradski nadbiskup Ladislav Nemet.

Obred je počeo paljenjem sveća koje simbolizuju Hristov ulazak u mračni svet. Vernici koji se pridržavaju Gregorijanskog kalendara a to su katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, danas slave Uskrs.

Nadbiskup Nemet misu će služiti danas u devet sati u katedrali u Zrenjaninu. U Beogradu će mise danas biti služene u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, u crkvi Krista Kralja, zatim Svetog Ante Padovanskog, Svetih Ćirila i Metoda, Svetog Josipa Radnika i Crkvi Svetog Petra.

Nadbiskup Nemet je u uskršnjoj poslanici istakao da je u ovom nemirnom svetu ponovno stiglo Uskrsno vreme. 

"Za ovaj praznik pripremali smo se četrdeset dana. Broj četrdeset je simboličan broj, koji se odnosi na četrdeset dana koje je Isus proveo u pustinji", naveo je on.

Biskup Đerđi: Svi treba da se molimo za pomirenje Srba i Albanaca

Biskup prizrensko-prištinski Dod Đerđi izjavio je danas da svi treba da se molimo da dijalog Beograda i Prištine i pomirenje između Albanaca i Srba pobedi, da bismo svi zajedno gradili bolju budućnost.

Đerđi je, na Uskršnjoj misi u katedrali Majke Tereze u Prištini, rekao da nas Hrist uči da praštamo i volimo jedni druge, prenosi Reporteri.

"Ne oklevajmo da se ove noći pomolimo Bogu našem za sve narode, za sve ljude, pa i za one koji drugačije veruju i koji će slaviti Bajram, i za one koji će Vaskrs slaviti kasnije koji su pravoslavni i koji se klanjaju Hristu, da se svi pridružimo molitvi Bogu Tvorcu za mir među nama, za mir u našoj zemlji, za mir i pomirenje među narodima, da bi se podstakao dijalog između Kosova i Srbije i pomirenje između Albanaca i Srba, da svi ujedinjeni možemo da gradimo bolju budućnost za sve", rekao je Đerđi.

Papa Franja predvodio Uskršnje bdenje u bazilici Svetog Petra u Rimu

Papa Franja predvodio sinoć je predvodio tradicionalno Uskršnje bdenje u punoj bazilici Svetog Petra.

Ceremonija je počela na ulazu u Baziliku obredom blagosiljanja vatre, procesijom sa svećama, dok se pevala Lumen Christi i svetla bazilike su se upalila u punom sjaju. Proslava je obuhvatila krštenje i krizmu osam katihumena iz Albanije, SAD, Nigerije, Italije i Venecuele, prenosi Vatikan njuz.

Na početku bdenja, papa, koji je stigao u invalidskim kolicima zbog bola u kolenima, urezao je u vosak visoke sveće krst, prvo i poslednje slovo grčkog alfabeta - alfa i omega - kao i brojke ove godine. 

Tanjug AP/Gregorio Borgia

 

Zatim je sveštenik upaljenu sveću poneo središnjim prolazom bazilike u kojoj se okupilo oko 8.000 vernika. Desetine kardinala i drugih ga je sledilo, od kojih je svaki nosio manju, upaljenu sveću.

Tanjug AP/Gregorio Borgia

 

Papa Franja je u svojoj besedi istakao da su žene koje su krenule da posete Isusov grob i zatekle ga praznog, doživele neverovatno iskustvo koje je označilo prelaz od ogromne tuge zbog Isusove smrti do potpunog čuđenja zbog Gospodnjeg vaskrsenja. 

"A ovo putovanje od tuge do neopisive radosti je jedno na koje smo svi pozvani", poručio je papa.

Komentari (0)

Srbija