Društvo

Žuti meteoalarm u Srbiji: Početak nedelje donosi kišu i grmljavinu, moguć i grad

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/04/2023

-

07:11

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Praznični vikend za nama protekao je mirnom, toplom prolećnom vremenu. Nova radna nedelja, sa druge strane, donosi nam dosta oblaka, kiše, grmljavine, moguć je i grad dok će na planinama provejavati susnežica i sneg.

Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije upalio je za danas žuti meteoalarm. Ovo je najniži stepen upozorenja koji je upaljen da nas upozori na lokalne pljuskove, količinu kiše od oko 10 litara po metru kvadratnom i na grmljavinu, navodi urednica Vremenske prognoze Euronews Srbija i meteorloškinja Milena Lazarević.

Kiša će padati povremeno u gotovo celoj zemlji. U drugom delu dana lokalno može i zagrmeti.

Kada je reč o temperaturi, danas malo hladnije nego juče, ali sa vrednostima u okvirima višegodišnjeg proseka. Maksimalna dnevna  temperatura u intervalu od 11 do 18 stepeni.

Na polju vetra situacija malo mirnija u odnosu na pre 24 sata. Do kraja dana duvaće slab do umeren istočni i jugoistočni vetar.

Vreme u Srbiji ali i regionu kreira ciklon čiji se centar nalazi blizu nas, u Jonskom moru, južnije od Italije.  Kada se kaže ciklon, prvi sinonimi su kiša, pljuskovi, vetar i nizak vazdušni pritisak. 

U nastavku nedelje nestabilno, uz svakodnevne pljuskove i grmljavinu. Moguća je i pojava tuče iliti grada, tako da je savet poljoprivrednicima, da ukoliko su u mogućnosti, zaštite svoje useve.

Temperatura će ostati u okvirima višegodišnjeg proseka. Od 14 do18 stepeni. Progostički modeli signal za sada daju da će otopliti tek nakon 22. aprila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija