Društvo

Velika akcija čišćenja "Zavrni rukave" u subotu na više od 150 lokacija širom Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/04/2023

-

13:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Najveća nacionalna akcija čišćenja "Zavrni rukave" održaće se deseti put po redu, u subotu, od 12 do 14 časova. Ova akcija organizuje se nekoliko puta godišnje s ciljem da se u našoj zemlji očisti što više javnih površina i time građanima skrene pažnja o problemima odlaganja otpada u Srbiji. 

"Zavrni rukave" organizuje veći broj udruženja, organizacija i pojedinaca, na 153 lokacije širom Srbije, od čega će preko 60 lokacija biti na teritoriji Beograda. Akcija će biti izvedena po uzoru na one u Sloveniji i Estoniji koje su svojevremeno mobilisale i do nekoliko desetina hiljada građana u akcijama čišćenja. 

"Mi smo poprilično iznenađeni jer je prijavljeno tri puta više lokacija nego što je to bilo u našoj najvećoj akciji, koja je bila pre dve godine, kada je bilo oko 50 lokacija i oko 2.500 ljudi, tada je to bila najveća akcija čišćenja, tako da verujemo da ćemo sada da srušimo rekord pošto će biti lepo vreme", kaže Bojan Simišić iz neformalne grupe građana "Eko straža". 

Simišić kaže kako "Eko straža" kao svoju strategiju ima rešavanje problema svake vrste zagađenja, pa tako i zagađenja koji prouzrokuje otpad i dodaje da se ovi problemi ne mogu brzo rešiti, zbog čega je pre svega potrebno uticati na svest ljudi, što se ovom akcijom upravo i čini. 

"Najveće deponije se nalaze van Beograda, što idemo dalje od centra, to su deponije gore. U samom Beogradu, mislim da će biti jedna velika deponija u Rakovici, tako da, ako ljudi ne znaju na koju lokaciju da dođu, mogu da odu tamo", dodaje Simišić. 

Svako ko želi da učestvuje, tačne lokacije, kao i mesto okupljanja može pronaći na sajtu zavrnirukave.rs, na kome se nalaze svi proceduralni koraci za prijavu. 

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija