Društvo

"Po parkićima svi to imaju i onda probaš": Zamene za cigarete prodaju i deci, mogu li najavljene kazne da reše problem

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Iva Mirčević

01/05/2023

-

20:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Elektronske cigarete ili vejpovi postaju sve popularniji u Srbiji, a problem koji se javlja zbog njihove rastuće popularnosti jeste taj što ih sve više koristi i mlađa populacija, čak i deca.  Budući da postojeći zakoni ove proizvode ne tretiraju kao duvanske, pokrenuta je procedura izmene Zakona o zaštiti potrošača, prema kojoj trgovci više neće smeti da ih prodaju maloletnicima, a kazne za kršenje zabrana biće 50.000 dinara. 

Prema istraživanju o dostupnosti elektronskih cigareta maloletnicima koje je sprovelo Udruženje Roditelj, više od 80 odsto ispitanika je tvrdilo da ih prilikom kupovine ne pitanju koliko imaju godina, a samo 16 odsto ispitanika je reklo da se ovi proizvodi ne prodaju maloletnim licima.  

Učenica Elena Ilić koristi ove cigarete, kao i, kako kaže, većina njenih vršnjaka. Sa korišćenjem su počeli rano, isprobavajući različite ukuse jer im je proizvod lako dostupan. 

"U osmom razredu u osnovnoj školi to je bilo zabranjeno naravno, ali po parkićima svi to imaju i onda to probaš. Na trafikama ima svih ukusa i svako u društvu ima drugačiji, probamo od svakoga, šta ti se svidi najviše, to kupuješ sledeći put. Na trafikama ne traže ličnu kartu, dok u lokalima koji isključivo prodaju vejpove uvek traže ličnu kartu i da osoba ima više 18 godina", dodaje Ilić. 

Zbog široke rasprostranjenosti ovih proizvoda i njegove lake dostupnosti maloletnim licama, postavlja se pitanje da li će novim izmenama u zakonu ovaj problem moći da se reši, ima li Srbija kapacitete da kontroliše njegovo sprovođenje i jesu li ove cigarete zaista zdravija alternativa cigaretama kakvom se često predstavljaju? 

Da li su elektronske cigarete zaista zdraviji izbor? 

Elektronske cigarete ili vejpovi podsećaju na cigarete, ne sadrže duvan, pune se tečnostima koje često, ali ne uvek - sadrže nikotin. Grejač unutar uređaja pretvara tečnost u paru koja se zatim udiše, a zbog toga što nema sagorevanja, često se predstavlja kao zdraviji izbor od cigareta.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da takozvane "e-tečnosti" koje se koriste u elektronskim cigaretama, bez obzira na to da li sadrže nikotin ili ne, obično u sebi imaju aditive, ukuse i hemikalije koje mogu biti toksične po zdravlje ljudi, a prema podacima Evrostata, u Srbiji je 1,2 odsto udela u populaciji onih koji svakodnevno koriste e-uređaje za pušenje.

Profimedia

 

"Radi se o tome da se ovi proizvodi reklamiraju kao nešto što je manje štetno jer sagorevanjem duvana unosite više štetnih materija a zagrevanjem manje, međutim, ne postoji nulti rizik ako koristite ovo. Unosite nikotin i razne hemikalije, neke od njih su i kancerogene i dovode se u vezu sa raznim problematičnim stanjima ili bolestima", kaže Goran Zarić iz organizacije Propulsion. 

Stručnjaci se slažu da zakonska regulativa mora postojati i za alternativne proizvode poput vejpova, koji izazivaju zavisnost, zbog čega je potrebno da budu zabranjeni u slobodnoj prodaji za maloletna lica. 

Neophodno regulisati neuređeno tržište elektronskih cigareta

Pored toga što se elektronske cigarete prodaju u supermarketima, trafikama, na pumpama i kafića, postoje i specijalizovani šopovi za prodaju ovih proizvoda, u kojima se vodi računa o tome da se oni ne prodaju maloletnicima. 

"Naša statistika pokazuje da su naši glavni kupci između 25 i 30 godina, ali pošto su maloleti bitna grupa za društvo, sa pravom se obraća pažnja na to. Dolaze kod nas, pitaju za proizvod ali svi zaposleni imaju stroga pravila kako postupiti u toj situaciji, moraju proveriti da li su osobe punoletne ili ne", rekao je direktor kompanije Wingate Mladen Vasić. 

Ipak, i pored ovakvih primera, pravni savetnik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Marko Dragić, za Euronews Srbija kaže da je tržište elektronskih cigareta poprilično neuređeno i da poslodavci to koriste, zbog čega je neophodno da se što pre krene u izmenu postojećih zakona.

Euronews

"To je dosta ranije trebalo uraditi, trebalo je odmah uvrstiti i regulisati tržište svih tih proizvoda, kako bi bili regulisani kroz Zakon o duvanu, kao takve one ne bi mogle da se prodaju maloletnim licima", dodaje Dragić. 

Dragić kaže da se izmenama u Zakonu o zaštiti potrošača koje su najavljene, očekuje da se za ove proizvode bude naznačeno da su zabranjeni za maloletna lica i dodaje da je pored ovih izmena, potrebno i važno raditi i na izmenama i dopunama Zakona o duvanu. 

"Što se tiče Zakona o duvanu, očekujemo da će biti nekih izmena i dopunama u smislu da se tačno reguliše koji su to proizvodi dozvoljeni na tržištu, koji nisu, koji su dozvoljeni da se koriste u zatvorenom prostoru, koji u otvorenom prostoru, da li su u pitanju samo vejpovi ili neki drugi alternativni proizvodi - uopšteno, šta se sve smatra alternativnim proizvodima", rekao je Dragić. 

Postoji li dovoljno kapaciteta da kontrolišemo sprovođenje zakona? 

Na kraju, ukoliko se izmene i dopune ovih Zakona izglasaju, koliko god oni bili dobri na papiru, ipak ostaje pitanje kontrole, jer trenutno je zabranjena i prodaja alkohola i cigareta maloletnim licima, ali ovo se često ne poštuje, a Dragić smatra da ovo može biti problem. 

"Uopšteno je problem kontrola, tržišni nadzor i inspekcijski nadzor. Sve inspekcije su problem, kontrola nedostaje – tako da verujemo da će u ovom slučaju imati propusta i da će se dešavati propusti", dodaje Dragić. 

Mada, kako kaže Dragić, iako će se propusti dešavati svaki prodavac mora da krene od sebe, kao i svaki projedinac koji maloletnim licima pruža pristup elektronskim cigaretama.

"Prodavac će u trenutku kada proda proizvod maloletnom licu dopriniti svojoj ekonomskoj koristi, ali, posledice koje on u tom trenutku ostavlja za sobom su zaista velike, može da načini veliku štetu tim maloletnim licima koja konzumiraju i proceni kakvu štetnosti sve donosi sa sobom ta trenutna ekonomska zarada", zaključuje Dragić   

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija