Društvo

Bezbednost u školama poljuljana do temelja, stručnjaci upozoravaju: Kako da se slučaj škole na Vračaru nikad ne ponovi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/05/2023

-

21:03

Bezbednost u školama poljuljana do temelja, stručnjaci upozoravaju: Kako da se slučaj škole na Vračaru nikad ne ponovi
Bezbednost u školama poljuljana do temelja, stručnjaci upozoravaju: Kako da se slučaj škole na Vračaru nikad ne ponovi - Copyright Euronews/Nataša Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nakon pucnjave koja se dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je život izgubilo osmoro učenika i radnik obezbeđenja, a teško ranjeno još šestoro dece i nastavnica, otvoreno je hiljade sistemskih pitanja, od kojih se neka od ključnih tiču bezbednosti u školama koja je poljuljana do temelja ovom nazamćenom tragedijom. Zabrinuti roditelji, građani i gotovo svi članovi društva sada tragaju za odgovorima, ali i preventivnim merama koje bi osigurale da se ovo nikada više ne ponovi. 

Ovakve tragedije u svetu nisu nepoznanica, poprimaju globalne razmere i za njih ne postoje laka rešenja, a na merama prevencije često počinje da se radi onda kada bude prekasno. Vreme nije moguće vratiti, ali su stručnjaci saglasni da je neophodno obezbediti da čin na koji se odlučio trinaestogodišnjak kada je naoružan do zuba ušao u školu i počinio nezapamćen zločin ne ostavi za sobom samo žrtve i bol, već da postane upozorenje nakon koga je konačno došlo do vidnih promena.

Pitanje koje se od kobnog dana konstantno ponavlja jeste na koga, između roditelja, sistema i društva sada pada ova ogromna odgovornost? Zbog nezapamćene tragedije Vlada Srbije je predložila niz mera koje se tiču bezbednosti dece u školama, a nakon što je samo dan nakon tragedije u školi u masovnoj pucnjavu u okolni Mladenovca 21-godišnjak ubio još osam ljudi, a još 14 teško ranio, predsednik Srbije najavio je i da će biti zaposledno još policajaca kako bi u svakoj školi oni mogli da budu ceo dan.

"Mi ćemo primiti 1.200 policajaca u narednih 6 meseci, i prebaciti 1.000 policajaca više da provode vreme u školi, da roditelji mogu da se osećaju sigurno, da pored obezbeđenja postoji policajac gotovo uvek u školi, dok ne dostignemo nivo za godinu dana da je uvek u školi", rekao je Vučić.

Osim toga u javnosti se puno govorilo i o tome da li bi rešenje bilo postavljanje KD vrata na ulazima u škole ili čak dvorišta škola, ali su mnogi stručnjaci, pa i nadležni ukazivali da je to praktično nemoguća misija, koja čak i da se sprovede u delo ne garantuje da se ovako nešto ne bi moglo nikada desiti.

U okolnostima nezapamćenog bola sa kojim se društvo u Srbiji suočava nakon dve tragedije koje su se dogodile u samo dva dana, pitanje koje se nameće je da li su najaveljene mere dovoljne, utoliko više jer stručnjaci, među kojima je veliki broj prosvetnih radnika, upozoravaju na sistemske probleme srpskih škola u kojima su odeljenja prenatrpana, a premali broj psihologa radi sa decom. Oni reflektor još jednom usmeravaju ka sve ozbiljnijim primerima nasilja u školama, uključujući i vršnjačko i ono prema nastavnicima, koja, kako ističu, prožimaju školski sistem Srbije već godinama.

Jesu li predložene mere dovoljne da osiguraju bezbednost u školama? 

Sreten Jugović sa Kriminalističko-policijskog univerziteta rekao je za Euronews Srbija da ovaj slučaj zahteva temeljnu analizu, preispitivanje relevatnog i pravnog okvira i pristupa, kao i da je neophodno poraditi na bezbednosti u školama. 

Kao jedna od mera bezbednosti koja se često pominje kao potencijalno korisna, jeste elektronska kontrola ulaska u škole, odnosno uvođenje detektora za metal na ulazima. 

"Što se tiče detektora za metal i sličnog, naravno da to ne može apsolutno da spreči tragediju, ali možda može da doprinese bezbednosti. Međutim, ako neko ima namere, on će uvek naći načina da to zaobiđe", rekao je Jugović. 

Jugović kaže da su permanentne obuke za nastavnike i čuvare u školama još jedna mera bezbednosti koja je dobrodošla, kako bi se zaposlenima ukazalo na postupanje u ovakvim sučajevima. Takođe, poteže se i pitanje obezbeđenja u školama, a Jugović naglašava kako ono nije podjednako prisutno svuda. 

profimedia

 

"Funkcioniše privatno obezbeđenje u školama, a školski policajac je takođe tu, ali ne u svim školama zbog resursa. Bilo bi dobro da ima dovoljno kapaciteta da ti policajci mogu da rade operativno, posmatraju decu, i slično", ističe Jugović.  

Vlada Srbije donela je niz mera koje bi osigurale da se ništa slično ne ponovi. Između ostalog, odlučeno je i da se u roku od šest meseci završi kontrola lica koja imaju dozvole za posedovanje oružja, a mera će se posebno odnositi na to da li su ispunjeni zakonski uslovi za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i da li je na adekvatan način sprečen pristup oružju i municiji maloletnicima i drugim neovlašćenim licima.  

Međutim, Jugović objašnjava da se mora raditi na stvaranju uslova koji bi omogućili da do ovakvih stvari ne dolazi.

"Ne treba samo imati očekivanja od Zakona o oružju i municiji, već da čitavo društvo radi stvaranju uslova da se ovakve stvari ne dogode. Koliko god da je preventiva dobra, to se ne može nikada do kraja isključiti, pa je neophodno nadgraditi i represivne mere", dodaje Jugović. 

Nedostatak psihološke podrške u školama - problem sa brojnim posledicama 

Kako bi se poboljšala bezbednost dece u školama, Mreža organizacija za decu Srbije, u saopštenju poziva Vladu Srbije i resorno ministarstvo da preduzmu sveobuhvatne mere, među kojima su povećanje broja školskih psihologa i socijalnih radnika koji bi učenicima i nastavnom osoblju pružili podršku, uz poboljšanje saradnje sa roditeljima kako bi se preventivno odgovorilo na znakove upozorenja o potencijalnom nasilju.  

Mnogi stručnjaci takođe apeluju na pomenuto, a predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov je za Euronews Srbija rekao da Ministarstvo prosvete mora ozbiljnije da se pozabavi ovom tematikom, budući da su odeljenja prenatrpana, a broj psihologa nedovoljan. 

"Povećati broj psihologa, smanjiti broj odeljenja, kako bi moglo da se isprati ponašanje svakog učenika. Verujem da su i ovde postojali neki signali, ali plašim se da nisu primećeni na vreme. Jureći za gradivom kako bismo sve postigli na vreme, mi ne stignemo da se bavimo nekim drugim stvarima, a živimo u vremenu kada je neophodno da se bavimo problemima dece", ističe Markov. 

Markov kaže kako u njegovoj školi postoji deset odeljena od kojih svako ima po 30 učenika, a samo jednog psihologa "koji se bavi i drugim stvarima, uključujuči i birokratske, pa možete zaključiti koliko imaju vremena da se posvete svakom detetu pojedinačno". 

Na ovo je skrenula pažnju i profesorka sa Instituta za bezbednost Nada Trifković za K1, rekavši da škole već godinama imaju samo jednog psihologa i pedagoga, i da je kompletan sistem zakazao. 

E-Stock/Dimitrije Goll

 

"Ovo je sada tragična posledica decenijskog uništavanja obrazovanja koje više nema vaspitnu ulogu. Nema sinhronizacije među ministarstvima. Ne možete očekivati da škole sa velikim brojem učenika godinama imaju jednog psihologa i pedagoga, a da tamo neki nepoznati imaju po pet ljudi u obezbeđenju. Škole nemaju, iako je omogućeno, školskog policajca, nemaju obučene nastavnike", rekla je Trifković. 

Trifković je rekla kako je ova tragedija otvorila hiljadu pitanja i zaključila kako je neophodno implementirati strategiju o kojoj se priča decenijama i da mi nemamo problem da nešto propišemo, već da to i primenjujemo. 

Neophodnost psihološke podrške u školama vezuje se za sveprisutnost vršnjačkog nasilja koje posledično može dovesti do tragedija ogromnih razmera. S tim u vezi, Vlada će u roku od deset dana formirati Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, obezbediti organizovanje mobilnih timova za vršnjačko nasilje kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi (obrazovne i zdravstvene ustanove, policija) koje bi hitno reagovale na slučajeve vršnjačkog nasilja.

Osim toga, Ministarstvu prosvete i Ministarstvu zdravlja nalaže se da u saradnji, u roku od mesec dana, pripreme propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova na narkotike u srednjim školama i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.

Kako je rečeno, Vlada će u roku od deset dana formirati Radnu grupu za bezbednost dece na internetu, koja će razmotriti uvođenje mere zabrane pristupa sajtovima (DARK NET i slično) koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

Pojedine mere se, nakon pucnjave u školi na Vračaru koja je odnela devet života, već preduzimaju, međutim, ostaje da se vidi hoće li one zaživeti ili ostati samo "mrtvo slovo" na papiru, a jedino što je, nakon svega što se odgiralo izvesno, jeste činjenica da će put oporavka biti veoma dugačak. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija