Društvo

Prosvetna inspekcija utvrdila da postoje uslovi za smenu direktora OŠ u kojoj je sniman spot sa Kristijanom Golubovićem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/05/2023

-

18:13

Prosvetna inspekcija utvrdila da postoje uslovi za smenu direktora OŠ u kojoj je sniman spot sa Kristijanom Golubovićem
Mala matura - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Republička prosvetna inspekcija utvrdila je da su se stekli uslovi za razrešenje direktora OŠ "Đura Jakšić" na Kanarevom Brdu, u kojoj je 20. aprila Kristijan Golubović učestvovao u snimanju spota, potvrđeno je za Euronews Srbija iz Ministarstva prosvete.

"Republička prosvetna inspekcija nakon što je izvršila nadzor u OŠ "Đura Jakšić" utvrdila je nezakonitosti u radu direktora ove škole i o tome obavestila ministra prosvete Branka Ružića.

Inspekcija je navela da su se stekli uslovi za razrešenje direktora primenom člana 128 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, potvrđeno je", navodi se u saopštenju ministarstva.

Podsetimo, u aprili se pojavio snimak na društvenim mrežama na kojem se vide Kristijan Golubović i grupa Crni Cerak u učionici ove škole. Zbog ovoga su reagovali roditelji učenika ove škole, pa je zbog toga odmah reagovalo i ministarstvo koje je i zatražilo da se u školi izvrši hitan nadzor.

Slučaj je u javnost dospeo nakon što je Golubović na Instagramu objavio snimak, na kome se vidi kako sedi za katedrom u učionici, dok su u klupama deca obučena u crne majice koja uzvikuju rečenice i povike koje im Golubović sugeriše. 

Eger: Treba znati sve detalje pre odobrenja za snimanje spotova u školama

Predsednik aktiva direktora škola Novog Beograda Darko Eger rekao je ranije za Tanjug da svaka škola, pre nego što donese odluku o ustupanju prostora, prethodno se mora detaljno upoznati sa svim detaljima.

On je naveo da škole imaju mnogo sličnih upita, poput onog za snimanje spota grupe "Crni Cerak", u kojem se pojavljuje i bivši osuđenik Kristijan Golubović. 

"U slučaju takvog zahteva neophodan je sinopsis sa svim kadrovima i akterima, gde je do poslednjeg detalalja precizirano koji će se kvadratni centimetar škole videti i samo sa potpunom informacijom moguće je tražiti odobrenje i izaći pred upravljački organ ili pred osnivača u slučaju nečeg većeg obima", naglasio je ranije Eger.

Istakao je da su škole samo korisnici objekata kojima rukovode, a postoje upravljački organ (školski odbor), rukovodeći organ (direktor) i najviši stručni organ (nastavničko veće).

"Kada dođe do iznajmljivanja prostora u obavezi smo da dobijemo saglasnost od vlasnika objekta - Republike Srbije ili Grada Beograda, ali kada su ovakve situacije događa se da neko obaveštenje o tome dobijamo sa par dana razlike, a za to vreme nije moguće doneti odluku i dobiti saglasnost od osnivača", naglasio je ovaj direkor škole.

Ipak, on veruje da je ovo jedan veliki nesporazum i da "nije bila želja da direktorke da uradi nešto namerno ili pogrešno".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija