Društvo

Pošta Srbije izdala marku povodom 550 godina od rođenja Nikole Kopernika

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2023

-

15:40

Pošta Srbije izdala marku povodom 550 godina od rođenja Nikole Kopernika
FoNeT/Ana Paunković - Copyright FoNeT/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Promocija izdanja prigodnih poštanskih maraka povodom 550 godina od rođenja astronoma i matematičara Nikole Kopernika održana je danas u biblioteci Narodne skupštine Srbije, u okviru posete delegacije Odbora za spoljne poslove Sejma Republike Poljske, saopštila je Pošta Srbije.

"Ovaj veliki jubilej prilika je da se pored odavanja počasti brilijantom poljskom naučniku, čija su otkrića označila revolucionarnu prekretnicu u astronomiji, podsetimo na postojeće veze Srbije i Poljske - istorijske, kulturne, naučne, diplomatske i pre svega bratske, i da se i na ovaj način odužimo i zahvalimo Poljskoj koja je veliki prijatelj Srbije", rekao je v.d. direktora Pošta Srbije Zoran Đorđević.

On je dodao da godinama unazad postoji plodonosna filatelistička saradnja Pošte Srbije i Ambasade Poljske, a da su njeni rezultati poštanska marka povodom 200 godina od rođenja velikana svetske muzike Frederika Šopena i poštanska marka sa likom Stanislava Lema u okviru emisije "Znameniti svetski književnici“.

Đorđević je Nj.E. Rafalu Perlu, ambasadoru Republike Poljske u Srbiji, predsedniku Odbora za spoljne poslove Sejma Republike Poljske Radoslavu Fogjelu i predsednici Poslaničke grupe prijateljstva Ani Miljanić uručio poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka.

Emisija prigodnih poštanskih maraka "550 godina od rođenja Nikole Kopernika" sadrži prigodan blok i koverat prvog dana. 

Umetnička realizacija izdanja delo je mr Bobana Savića, akademskog slikara i kreatora maraka Pošte Srbije, dok je stručnu saradnju obezbedila Ambasada Republike Poljske u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija