Društvo

Na probi državne mature pali organizatori: Problemi se nizali kao na traci, ne zna se ni kad će testovi biti pregledani

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

10/06/2023

-

08:40

Na probi državne mature pali organizatori: Problemi se nizali kao na traci, ne zna se ni kad će testovi biti pregledani
Počinje trodnevni završni ispit - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Đaci trećeg razreda gimnazija i srednjih stručnih škola, koji su polagali probu državne mature, još nisu dobili rezultate testa. Predviđeno je bilo da preliminarni rezultati testa iz srpskog jezika budu objavljeni 5. juna na portalu Moja matura, a da učenici nakon toga mogu da ulože prigovore. Školama je stiglo obaveštenje od organizatora da se pregledanje odlaže, ali nisu dobili informaciju do kada.

Proba državne mature bila je zakazana za 31. maj, 1. i 2. jun. Planirano je bilo da đaci polažu test iz srpskog, matematike i treći da biraju sa liste opšteobrazovnih predmeta. Samo nekoliko dana pred testiranje, škole su obaveštene da će učenici raditi samo test iz srpskog, a da se otkazuju druga dva testa. Razlog je odlaganje državne mature za dve godine. Ministarstvo prosvete predložilo je da se državna matura umesto 2024. godine, održi 2026 godine. 

Prosvetne vlasti su tada saopštile da je ovo testiranje državne mature važnije za sistem nego za učenike. Zapravo državnu maturu će, ukoliko bude uvedena 2026. godine, polagati učenici koji su sada završili prvu godinu srednje škole, dok su probni test radili đaci treće godine srednje škole. Ministarstvu prosvete bilo je važno da se proveri kako funkcioniše softver za pregledanje zadataka, skening centri, portal na kome će da budu objavljeni rezultati, ali i štampanje testova, pakovanje u sigurnosne vreće, distribucija.

Čim je završen test iz srpskog jezika uočeni su problemi sa softverom. Bilo je poteškoća i skening centrima, zatim sa softverskim pregledanjem zadataka zatvorenog tipa, gde je učenik trebao da odabere jedno od ponuđenih rešenja.

Od 23 zadatka na testu, samo je pet bilo otvorenog tipa, gde se od učenika očekuje da upiše odgovor. Te zadatke trebalo je da pregledaju nastavnici. Međutim, pregledači nisu mogli da se uloguju na onlajn platformu. Ubrzo je stiglo obaveštenje da se pregledanje testova odlaže posle 6. juna, ali nije precizirano do kada.

Ministarstvo prosvete: Problemi sa softverom

U Ministarstvu prosvete kažu da proba državne mature organizovana kako bi se testirao ceo sistem i utvrdili eventualni nedostaci koje je potrebno rešiti pre nego što se pristupi implementaciji ovog ispita.

Navode da je tokom pregleda skeniranih testova iz srpskog jezika i književnosti utvrđeno da postoji problem sa softverom i pristupu pregledača zadacima koje je potrebno pregledati.

Tanjug/Rade Prelić

 

"To je izazvalo vremenska odstupanja od projektovanog plana i zahteva dodatna softverska podešavanja. Uzevši u obzir navedeno, kao i završetak redovne nastave, ministarstvo je donelo odluku da se pregledanje testova odloži za period posle 06.06.2023. godine", navedeno je na sajtu Ministarstva prosvete. 

Ovim se u praksi pokazalo da sistem nije spreman za uvođenje ispita koji je trebao da zameni prijemni na fakultetima, a na čijem uvođenju se radi od 2011. godine. Čak da nije spreman ni da odradi prvu vernu simulaciju testiranja.   

Odlaganje više puta

Planirano je bilo da državna matura bude uvedena 2024. godine. Međutim, Ministarstvo prosvete predložilo je da bude pomerena za 2026. godinu. Ovo nije prvi put da se pomera državna matura. Najpre je trebalo da bude uvedena 2021. godine, ali je pomerena za 2022. godinu, uz obrazloženje da se pomera kako bi je polagali učenici koji srednju školu završavaju po reformisanom programu. Novo pomeranje za još dve godine usledilo je, kako su objasnili iz Ministarstva prosvete, zbog epidemije virusa korona. 

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović rekao je ranije za Euronews Srbija da je "razuman i primeren" predlog za odlaganje državne mature.

"Još puno stvari, procedura i  pravilnika treba pripremiti, a potrebno je do kraja urediti i tehnološku infrastrukturu. Očekivanja su bila da to sve pripremi "Projekat državne mature", koji je u Srbiji bio prisutan od 2019. do 2023, ali to se nije desilo u meri koliko je to neophodno za bezbolno uvođenje mature", naveo je Ranđelović.

On je dodao da je ostalo puno posla do prve mature koja je, kako kaže, važan korak za sistem i ne sme se uvesti pre temeljne pripreme.

"Proba koja će biti sprovedena krajem maja, daće nam još informacija, potrebnih za najbolje odluke", naveo je on.

Kako je proba doživela organizacioni fijasko, pitanje je da li će državna matura biti samo pomerena ili se uopšte neće uvoditi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija