Društvo

Oblaci, kiša i temperatura ispod proseka do kraja nedelje: Kada nas čeka razvedravanje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/06/2023

-

07:24

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Sunčano vreme danas će zameniti oblaci, kiša i pad temperature, pogotovo u predelima južno od Save i Dunava, gde je na snazi narandžasto upozorenje na obilne padavine. Lokalno će pasti između 20 i 50 litara kiše po kvadratnom metru za samo 12 sati. 

Maksimalna dnevna temperatura samo će na krajnjem severu prelaziti 20 stepeni, dok u ostalim predelima ostaje oko 18. Inače, prosečna temperatura za sredinu juna je od 24 do 27 stepeni.

Delimična stabilizacija vremena koja nam je prethodna dva dana donela toplije i sunčanije vreme, tokom noći je narušena prodorom ciklona sa Mediterana.

"Kišonosni oblaci prvo su zahvatili zapadne i jugozapadne predele, a do sredine dana padavinska zona se proširuje na veći deo Srbije. Suvo ostaje samo na krajnjem severu, gde će povremeno biti i sunčanih perioda", kaže meteorloškinja Euronews Srbije Ljubica Gojković.

Obilnije padavine se očekuju u zapadnim i centralnim predelima, gde je danas na snazi narandžasti meteoalarm. Na snazi su i hidrološka upozorenja, jer postoji opasnost od bujičnih poplava i izlivanja manjih reka i potoka.

Hladan front koji je deo ovog sistema donosi nam novo zahlađenje. Severni i severoistočni vetar duvaće umerenim i povremeno pojačanim intenzitetom.

"Oblaci, kiša i temperatura ispod proseka obeležiće kraj ove nedelje. U petak će tokom većeg dela dana padati slaba do umerena kiša, a temperatura ostaje od 20 do 23 stepena. Slično će biti i u subotu, uz postepeno razvedravanje u severnim predelima", kaže Gojković.

Vetar sve do kraja nedelje ostaje pojačan, povremeno i jak severozapadni. Očekuje se stabilizacija vremena već u prvim danima leta, što znači da je pred nama još oko pet dana nestabilnosti, nakon čega sledi razvedravanje i osetnije otopljenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija