Društvo

Radnici Džinsija koji su ostali bez posla protestvovali ispred Gradske kuće, razgovarali sa gradonačelnikom Leskovca

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ljiljana Pavlović

12/07/2023

-

16:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Radnici kompanije "Džinsi" u Leskovcu, koji su ostali bez posla, danas su posle razgovara sa direktorom održali protest ispred Gradske kuće, a ubrzo ih je pozvao na sastanak gradonačelnik Goran Cvetanović. 

Kako je kasnije objavljeno na zvaničnom gradskom sajtu, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović razgovarao je sa radnicima kompanije Džinsi koji su se okupili ispred sedišta grada Leskovca, a kasnije i sa svim zaposlenima koji su želeli da razgovaraju, kao i sa predstavnikom kompanije Jasinom Denizom.

Sa Denizom se razgovaralo o trenutnom stanju u fabrici i nekadašnjem objektu Sintetika koji je u vlasništvu grada Leskovca, kao i postupku rešavanja ugovornih obaveza između grada i kompanije Džinsi sa akcentom na zaštiti prava radnika, naročito na isplati svih obaveza prema radnicima.

Na sastanku sa radnicima Cvetanović je, kako se navodi na sajtu, istakao da grad Leskovac, nastoji da situaciju u koju su se trenutno našli radnici Džinsija reši na najpovoljniji način, dovođenjem novih potencijalnih investitora koji će zaposliti radnike i uzeti objekat Sintetike u zakup, gde će se nastaviti privredna delatnost.

gradleskovac.org

 

Dodao je da će država i grad dati svoj maksimum da Džinsi isplati sve obaveze prema radnicima. Naredni sastanak između predstavnika lokalne samouprave i radnika kompanije Džinsi biće održan u utorak, kada će radnici biti obavešteni o toku rešavanja problema kompanije Džinsi i pregovora sa potencijalnim investitorima.

Šta kažu radnici

Kako kažu radnici, na sastanku sa direktorom jutros im je potvrđeno da fabrika odlazi u likvidaciju. Navode da im fabrika duguje platu, naknadu za prevoz i da im za ovu godine nije uplaćen staž. Preneli su da im je obećano da će po zakonu dobiti sve ono što im sleduje, ali da neće dobiti otpremnine. 

Kada budu dobili rešenje o likvidaciji, prva opcija za radnike je da odu na biro rada ili da prihvate neki od poslova koje im nudi neke kompanije u saradnji sa gradom, javila je dopisnica Euronews Srbija. 

Radnici su juče razgovarali sa prestavnicima italijanske kompanije "Aunde", kada im je rečeno da su u mogućnosti da u narednom periodu zaposle 200 ljudi, a dopisnica Euronews Srbija je javila da su radnici danas čuli da je i kompanija "Jura" zainteresovana i da i tamo ima prostora za 200 radnika.

Međutim, radnici su u neizvesnosti i strahuju šta će se dešavati i da li će dobiti ono što im sleduje. Posle sastanka sa direktorom "Džinsija", pojedini radnici su za Euronews Srbija rekli da će imaju mogućnost da onu na zavod za zapošljavanje ili u druge fabrike, kao da je jedna italijanska halu u Leskovcu. 

"Ide se u Jagodinu na obuku ko zna da šije, čekamo dok ne dobijemo rešenje verovatno SMS-om će nam javiti", rekla je jedna radnica. 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Njena koleginica, međutim, navodi da je "Džinsi" mogao još da radi. 

"Moglo je drugačije da bude sa tim dogovanjima, da se pomogne stranom investitoru i nama ujedno jer ipak smo tu radnici dugo godina", rekla je ta radnica, dok je jedna od zaposlenih navela da "sede kod kuće" sve dok ne dobiju ugovore o prekidu radnog odnosa i da se do tada vode kao zaposleni. 

Njihov kolega kaže da im je direktor rekao da će radnicima biti isplaćeno sve u zakonskom roku, da je i on ostao bez posla i da će tražiti neki drugi, da će za nedelju dana biti rešeno pitanje likvidacije, ali i da radnici nemaju pravo na otpremninu. 

Dopisnica Euronews Srbija je rekla da će šivači imati priliku da odu u Jagodinu na obuku u italijanskoj kompaniji Aunde, dok ta firma ne uredi halu u kojoj će raditi, verovatno u prostoru u kome se sada nalazi Džinsi. Oni koji nisu šivači strahuju da će morati na prekvalifikaciju. 

Gradonačelnik Leskovca je ranije rekao da su grad i država u Džinsi u Leskovcu uložili više od dva miliona evra, a kako je prenela dopisnica Euronews Srbija, direktor te firme je rekao pojedinim medijima da je i kompanija Džinsi uložila bar toliko koliko su i država i grad. 

Komentari (0)

Srbija