Društvo

Slavica Đukić Dejanović izabrana za novu ministarku prosvete

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/07/2023

-

15:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici u Skupštini Srbije izabrali su Slavicu Đukić Dejanović za novu ministarku prosvete. Za njen izbor glasalo je 149 narodnih poslanika, a protiv 40. Uzdržanih je bilo pet.

Slavica Đukić Dejanović je posle glasanja u skupštinskoj sali položila zakletvu, čime je stupila na dužnost.

Funkciju preuzima od Đorđa Milićevića koji je od početka juna bio vršilac dužnosti ministra prosvete, nakon što je Branko Ružić podneo ostavku posle masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

Đukić Dejanović je rekla da će se raditi u mnogim segmentima obrazovanja, kako bi se situacija generalno popravila. Govorila je i o tome da će se raditi na poboljšanju položaja zaposlenih i to ne samo prosvetnog, odnosno nastavnog kadra, već o svima koji su zaposleni u obrazovnom sistemu Srbije u svim nivoima obrazovanja, da će se raditi na tome da se poboljša položaj učenika u Beogradu i van njega, da se pomogne socijalnim kategorijama, onima koji su deo inkluzivnog obrazovanja i da će se posebna pažnja posvetiti bezbednosti đaka i zaposlenih u školama.

Kako je najavila, biće povećan broj stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama nakon tragedije koja se dogodila u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" početkom maja. Nova ministarka je najavila i da će se raditi na tome da se poveća broj pedagoga i psihologa, da će se bolje raditi u narednom periodu.

"U naredne tri nedelje ćemo steći vrlo konkretan uvid u to kako stojimo sa tim brojem zaposlenih saradnika. U svakom slučaju biće  taj timski rad koji će podrazumevati tim u kojem su pedagog, psiholog u školi, određeni nastavnik i predstavnici roditelja, učenici, i policajci koji su edukovani za rad u školi. Dakle, svi će oni biti jedan tim koji će morati da se bavi preveniranjem i ranim otkrivanjem kritičnih pojedinaca", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da se prosvetnim radnicima mora vratiti dostojanstvo i ugled, a njihov materijalni položaj mora biti bolji. Takođe, istakla je da se glas dece mora čuti i da se aktivnosti usmere na borbu protiv vršnjačkog nasilja, ukazujući da je u tom smislu neophodna prevencija nasilaj u školama. Kako je dodala, ona obuhvata direktan kontakt pedagoga, psihologa i onih stručnjaka i identifikovanje one dece kojima je neophodna podrška.

“Već su formirani timovi i milsim da će prvi koraci biti koraci koji garantuju bolju i sigurniju budućnost dece”, poručila je Đukić Dejanović.

Osvrnuvši se na na situaciju u školama nakon vremenskih nepogoda od proteklih dana nova ministarka je navela da je šteta učinjena i da će se raditi na tome da se sve poboljša do početka školske godine.

Lider socijalista Ivica Dačić rekao je ranije da su predložili Slavicu Đukić Dejanović za kandidata za ministra, jer je prethodno obavljala značajne političke funkcije.

"U skladu sa političkim dogovorom sa koalicionim partnerima, SPS je zajedno sa našim partnerima predložila Ani Brnabić da se za novog ministra izabere Slavica Đukić Dejanović koja je u svojoj karijeri obavljala niz značajnih političkih funkcija", rekao je.

Kako je dodao, ona je istovremeno imala i univerzitetsku karijeru kao redovni profesor, i bila je direktor KBC Kragujevac, a jedan je od velikih stručnjaka u oblasti kojom se bavi.

"Mislimo da ovaj trenutak u kojem se nalazimo zahteva zaista odgovoran pristup ovoj problematici. Zato mislimo da osoba sa takvim političkim i profesionalnim iskustvom može na najbolji način da obavlja tu funkciju", rekao je Dačić.

Đukić Dejanović je bila predsednca Skuptine Srbije, ministarka zdravlja, ministarka za demografiju i brigu o porodici, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Komentari (1)

Pero Postar

26.07.2023 11:31

Njen kamarat iz stranke podneo moralnu ostavku a ona se prihvatila iste funkcije.Ovo nema ni u Zamzibaru samo u Srbiji.

Srbija