Društvo

"Trudničko nije hir nego neophodnost": Šta kada preduzetnica zatrudni i hoće li im izmena zakona omogućiti to pravo?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Petar Alimpijević

10/08/2023

-

11:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kada preduzetnica u Srbiji zatrudni i nije više u stanju da radi, mora da plaća zdravstveno osiguranje. Sistem je prepoznaje kao zaposlenu osobu koja ne privređuje, odnosno, ukoliko zamrzne firmu, ona više ne plaća doprinose, a samim tim i nema pokriveno zdravstveno osiguranje. 

Tako je preduzetnica Duška Latas iz Novog Sada, koja se bavi snimanjem i montažom, u sedmom mesecu trudnoće odlučila da privremeno zamrzne firmu, kada je na šalteru Centra za socijalni rad saznala neprijatnu informaciju - dok je firma zamrznuta nema zdravstvenog osiguranja.  

"Znala sam unapred da nemam nikakva prava na neku nadoknadu i tako dalje, ali sam mislila da mogu da overim knjižicu najnormalnije, pošto nemam nikakvo primanje i praktično sam nezaposlena osoba. Međutim, mene sistem vidi kao osobu koja radi, zato što je moja firma zamrznuta, a ne ugašena", rekla je Latas za Euronews Srbija.   

Pošto u osmom mesecu trudnoće nema vremena da traži alternative zdravstvenom osiguranju, prinuđena je da svakog meseca plaća gotovo 4.000 dinara za državno zdravstveno osiguranje. 

Duška Latas, koja već ima jedno dete, i nakon porođaja, mesecima neće moći da radi, pa će i u tom period morati da plaća zdravstveno osiguranje - privatno ili državno. 

"Postoji način da preduzetnica ide kao na neko porodiljsko ali to je isto užasno komplikovano, to se nikome ne isplati. Prosto vi morate da držite firmu otvorenom, da plaćate sve uredno poreze i doprinose, zaposlite osobu koja će da obavlja vaš posao i da joj dajete platu ... Mislim ne razumem ... Nemam ja firmu od 10 zaposlenih, ja sam samozaposlena majka odnosno trudnica u ovoj slučaju sad", ispričala je ona.  

Euronews Srbija

 

Suprug Duške Latas radi, pa porodica ipak ima neke prihode. Međutim, nemaju sve trudne preduzetnice takvu privilegiju. 

"Svako dalje odlaganje usvajanja zakona je nemar" 

Tatjana Macura iz Udruženja "Mame su zakon" kaže za Euronews Srbija da preduzetnice u Srbiji veoma često rade bukvalno do poslednjeg trenutka pre samog porođaja, čak i kada im lekari sugerišu da otvore trudničko bolovanje, jer im se ne isplati da otvaraju bolovanje. 

Prema informacijama Ministarstva za brigu o porodici i demografiju u prethodnom mandatu, kaže Macura, oko 5.000 žena koristi pravo iz zakona koji se odnosi ne samo na preduzetnice nego i žene na fleksibilnim ugovorim, kao što je ugovor o privremnim i povremenim poslovima. 

"Ukupno godišnje bude oko 5.000 žena, ako i pretpostavimo da su sve one preduzetnice, pravo na odustvo sa posla radi održavanja trudnoće ne koristi ni 1.000 žena, manje od 800 žena, i to odsustvo sa posla ne traje dugo. Potpuno je nejasno zašto se Zakon o zdravstvenom osiguranju koji uređuje ovo pitanje, a reč je o izmeni samo jednog člana tog zakona, toliko dugo odlaže", navela je Macura i naglasila da su i predstavnici vlasti u Srbiji prepoznali veliki problem koji imaju preduzetnice, ali da se njegovo rešavanje odlaže.

Euronews

Macura je rekla da u slučaju usvajanja tog zakonskog rešenja, finanijska analiza pokazuje da bi za to bilo potrebno između 500.000 i miliona evra iz budžeta što je, kako navela, "bukvalno kap u moru".

"Postoji politička volja, s više strana dobijamo uveravanja da je problem evidentiran i prepoznat, međutim u praksi se ništa ne dešava. U Skupštini je nedavno usvojen jedan drugi zakon koji se odnosi na pravo na porodiljsko odsustvo kada su ove žene u pitanju, ali se u vezi sa ovim delom kad je u pitanju održavanje trudnoće, što nije hir nego neophodnost tim ženama, ništa ne dešava", rekla je Macura. 

Ona je podsetila da je Udruženje preko jednog poslanika u parlamentu uputilo izmenu zakona koja se odnosi na trudnice preduzetnice i rešavanje pitanja trudničkog bolovanja. 

Macura je navela da će Udruženje iskoristiti period javne rasprave o izmenama Zakona o socijalnom osiguranju, koja je počela u julu, a o kojima se ovih dana pričalo zbog rešenja o tome koliko lekari opšte prakse mogu da daju bolovanje pacijentima, da uputi amandmane i da podseti na svoj predlog o rešavanju trudničkog bolovanja preduzetnica. 

"Mi smo radili ne samo finansijsku analizu, nego i zakodnodavnu analizu, primere dobre prakse, proverili kako to izgleda u članicama EU. U svim našim strateškim dokumentima koji se odnose na položaj trudnica i porodilja stoji da ovo pitanje mora da se reši. Svako dalje odlaganje je više nemar nego nešto drugo", rekla je Macura i dodala da ne sumnja da će zakon dobiti podršku poslanika. 

Komentari (0)

Srbija