Društvo

Mirović na obeležavanju Dana Svetog Ištvana: Zajedništvo je temelj uspeha

Komentari

Autor: Tanjug

17/08/2023

-

20:54

Mirović na obeležavanju Dana Svetog Ištvana: Zajedništvo je temelj uspeha
Tanjug/Vlada AP Vojvodine/Andrej Pap - Copyright Tanjug/Vlada AP Vojvodine/Andrej Pap

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je večeras svečanosti povodom obeležavanja Dana Svetog Ištvana, praznika mađarske nacionalne manjine i tom prilikom izrazio uverenje da će politika zajedništva i očuvanje tradicije sa mađarskim narodom biti nastavljena i unapređena. 

Čestitajući praznik, Mirović je istakao da je ravnopravnost srpskog naroda i svih nacionalnih manjina, jedna najvećih dragocenosti i vrednosti AP Vojvodine.

"Dostigli smo izuzetan stepen međusobnog razumevanja i taj duh istorijskog iskoraka osećamo svakog dana, a 20. avgust je dan koji mađarska nacionalna zajednica proslavlja kao svoj nacionalni praznik i koji je Pokrajinska vlada proglasila datumom od značaja", rekao je Mirović i dodao da je to bila odluka koja će ostaviti trag ne samo za međusobno razumevanje Srba i Mađara, "već i za poverenje svih koji ovde žive". 

 

Prema njegovim rečima, zajedništvo je najsnažniji deo temelja zajedničkog uspeha postignutog tokom prethodnih godina. 

"Novac pokreće ekonomiju, ljudi stvaraju projekte, imaju vizije, rade i izgrađuju čitavu našu zemlju, ali to ne bi bilo moguće bez tog zajedništva. Unapređenje tog bogatstva u budućnosti mora biti jedan od glavnih ciljeva", kazao je Mirović. 

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Arpad Fremond podsetio je da je današnji praznik značajan za mađarsku zajednicu jer predstavlja deo duga prema kralju Svetom Ištvanu.

"Mi Mađari možemo se smatrati srećnim jer nam je kralj Sveti Ištvan pre više od hiljadu godina stvorio državu, koja je i dan danas sposobna da stane iza naroda. Postavio je temelje koje želimo da sačuvamo i prenesemo na buduće naraštaje, jer mađarski narod u Panonskoj niziji samo na ovaj način može da opstane", rekao je Fremond. 

Svečanoj akademiji prisustvovali su i predstavnici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, zaštitnik građana Zoran Pašalić i predstavnici Grada Novog Sada.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija