Društvo

Žuti meteoalarm zbog temperature oko 30 stepeni, za vikend nas čeka idealno letnje vreme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/08/2023

-

07:55

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon jutranje magle i upozorenja na smanjenju vidljivost sada je u celoj zemlji upaljen najniži stepen meteoalarma. Žuta boja je tu zbog temperature, koja će u najtoplijem delu dana biti oko, ili malo iznad, 30 stepeni.

"Atmosfera se polako stabilizuje. Visinski ciklon zajedno sa vlagom i oblacima sada je daleko od nas, a na vreme u Srbiji sve više utiče anticiklon. Anticiklon je polje povišenog vazdušnog pritiska u njemu je vreme mirno, bez kiše i pljuskova i gotovo bez vetra", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

"Ovo su, između ostalog, i savršeni uslovi za nastanak letnje magle. Magla je u stvari kondezovana voda koja nastaje blizu zemljine površine ili još jednostavnije to je oblak koji se formira malo iznad zemlje", dodaje Lazarević.

Osim na smanjenu vidljivost magla utiče i na temperaturu, odnosno na njen porast. Tamo gde se duže zadrži biće svežije, odnosno prijatnije. U skladu sa tim, današnja vrednost maksimalne temperature kretaće se od 31 do 33 stepena.

Dužem zadržavanju magle pogoduje mirno i tiho vreme, bez vetra. Od podneva će početi da duva slab do umeren istočni i jugoistočni vetar.

Nakon podizanja magle, dan pred nama biće sunčan i vedar. Poslepodne se očekuje dnevni razvoj oblaka, a kiša i pljuskovi biće rezervisani za brdsko-planinske predele.

Za dane vikenda očekuje nas idealno letnje vreme. Sunčano, suvo i prijatno toplo bez velikih vrećina. U većim gradovima, biće zabeležene i tropske noći, jer se zbog izmenjene infrastrukture veći gradovi ponašaju kao ostrva toplote.

Dakle, tokom noći i jutra temperatura će biti između 16 i 21 stepena, a tokom dana između 30 i 35.

Komentari (0)

Srbija