Društvo

Kriminalna grupa u Srbji prepravljala i prodavala ukradena luksuzna vozila - kako da ne budete nasamareni?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/08/2023

-

15:31

Kriminalna grupa u Srbji prepravljala i prodavala ukradena luksuzna vozila - kako da ne budete nasamareni?
Tanjug/AP/Keith Srakocic - Copyright Tanjug/AP/Keith Srakocic

veličina teksta

Aa Aa

Kupovina polovnog automobila "na svoju ruku" i bez detaljne provere samog vozila i njegove dokumentacije, može da bude kao kupovina "mačke u džaku" jer uvek postoji rizik da se kupuje ukradena roba. Zbog toga oni koji žele da sami kupuju automobil na ovaj način bi trebalo da pre svega imaju pouzdanog automehaničara, da se obrate proizvođaču automobila, kao i da šasiju i motor svog budućeg vozila provere na internetu, saglasni su sagovornici Euronews Srbija.

Oni takođe savetuju i da ukoliko se automobil kupuje bez bilo kakvog posrednika, na primer na auto-placu, da se bira onaj koji posluje već nekoliko godina i koji je već proveren i pouzdan. U svakom slučaju, naglašavaju, nezavisno od toga na koji način ste došli do svog novog automobila, najbezbednije je da ipak automehaničar bude taj koji ima završnu i ključnu reč.

Naime, da je oprez pri ovakvoj trgovini neophodan govori u prilog i vest od prošle nedelje kada je Viši sud u Beogradu odredio pritvor do 30 dana šestorici osumnjičenih pripadnika organizovane kriminalne grupe koji se sumnjiče da su krali kola na teritoriji Evropske unije i dovozili ih u Srbiju.

Kako je MUP ranije naveo u ovoj akciji privremeno su oduzeti automobili visoke klase, luksuzni kamperi, kao i kombi vozila koja su, kako se sumnja, od strane ove organizovane kriminalne grupe ukradena na teritoriji zemalja EU, nakon čega su dovezena na teritoriju Srbije i, u unapred obezbeđenim garažama, radionicama-štekovima, prepravljana i kasnije prodavana.

Takođe, policija je saopštila da je pronađena je i elektronska oprema za prepravljanje brojeva šasija i motora, kao i veća količina falsifikovane prateće dokumentacije i registarskih oznaka.

Sagovornici Euronews Srbija kažu da ovako nešto nije iznenađujuće, da mnogi preprodaju ukradene robe doživljavaju kao unosan posao, i da je upravo oprez pri kupovini najbolja prevencija da do prevare ne dođe, jer ukoliko se krađa utvrdi, novi vlasnik ovakvog automobila ostaje praznih džepova.

Kako proveriti pouzdanost polovnog automobila?

Iz AMSS-a za Euronews Srbija navode da oni nemaju ingerencije i prava da proveravaju automobile na zahtev građana, i da na taj način utvrđuju da li je kupljeni polovnjak ukradena roba. Kako kažu, ukoliko građani imaju određenih sumnji i obrate se njima jedino što mogu da urade je ih upute na policiju.

U svakom slučaju činjenica je da kupovina polovnjaka nije ni malo lak posao. Kako iz Polovnih automobila za Euronews Srbija kažu zaista je teško da "golim okom" potražite znakove da je vozilo ukradeno. Ipak, dodaju, postoje neke stvari na koje je moguće obratiti pažnju.

"Najpre treba proveriti mesto ili mesta na karoseriji vozila na kojima se nalazi broj šasije (VIN oznaka). Dakle, ukoliko na tom prostoru recimo fali komad lima ili je primetan var, odnosno znak neke prepravke, to je signal za uzbunu. Broj šasije može da se nalazi na raznim mestima, u zavisnosti od proizvođača i modela. Kod nekih je u motorskom prostoru, iznad maske hladnjaka, kod nekih pored "šolje" amortizera, na gornjoj ivici pregradnog zida.... Mada treba reći da se sa današnjim razvojem tehnologije ti brojevi često menjaju sofisticiranijim metodama i da su nevidljive "običnom vozaču", pa je zbog toga neophodno da sve pogleda neko ko je stručan", kažu iz Polovnih automobila.

profimedia

 

Kako dodaju, ono što takođe može da bude signal za sumnju jeste ukoliko prodavac nudi automobil po ceni daleko manjoj od tržišne i želi što pre da ga proda.

"Jedna od preporuka da se pažljivo pogleda dokumentacija automobila. Takođe, kupci mogu proveriti da li se brojevi šasije i motora poklapaju sa podacima u saobraćajnoj dozvoli. U slučaju da se recimo broj motora ne poklapa treba proveriti šta je razlog", dodaju.

Još jedna adresa na kojoj je moguće proveriti pouzdanost polovnjaka koji je na prodaju je i sam proizovođač automobila koji bi trebalo da poseduje sve informacije o svojim proizvodima.

"Kod proizvođača automobila se mogu zatražiti podaci u smislu poklapanja broja šasije sa opremom u vozilu, bojom automobila, tipom motora. Na taj način potencijalni kupac može da dobije kvalitetne informacije i uveri se u pouzdanost robe koju želi da kupi", dodaju iz Polovnih automobila.

Rizik da se ostane "praznih džepova"

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za Euronews Srbija da je gotovo nemoguće da kupac sam utvrdi da li je vozilo koje želi da kupi ukradeno, i da se postoji praksa da on sasvim slučajno sazna šta vozi.

"Građani teško mogu da prepoznaju da li su automobili ukradeni ili nisu. Često se desi da ih oni kupe i voze neko vreme, pa nakon toga iz nekog razloga odu u ovlašćeni servis. Dešava se onda da kada se takav automobil prikači na  sistem servisa dođe do alarmiranja i ukaže se da je on ukraden. Onda je praksa da se automobil oduzima i da nakon toga ide u dalju proceduru do povratka svom pravom vlasniku. Poslednji vlasnik vozila, onaj koji ga je neprovereno kupio, zapravo ostaje nasamaren i tada nije u mogućnosti da naplati štetu koja mu je načinjena", kaže je on.

Božović navodi da je preprodaja automobila koji su ukradeni vremenom je postala toliko "razrađena", da ni profesionalcima nije uvek lako utvrditi da je vozilo ukradeno.

"Jako je teško da se primeti da je vozilo ukradeno, osim ako se to ne proverava namenski, naročito ako su menjani neki podaci. Na primer kada je šasija promenjena, to najpre mora da se primeti, a za to je potrebno dobro oko, i da se nakon toga detaljno utvrdi šta je sve promenjeno", objašnjava on.

Sa druge strane, Božović kaže da ukoliko se promenama inforamcija na automobilu nije posvetila velika pažnja, već se vozilo bez ikakvih dodatnih intervencija prodaje dalje, onda je procedura nešto lakša.

"Ukoliko nije profesionalno urađeno, nije urađena neka intervencija, to je moguće utvrditi već na tehničkom pregledu. Dovoljno je da podatke šasije i motora mehaničari unesu u sistem i uporede sa automobilom i onda će odmah videti da se nešto ne podudara", objašnjava on.

Petar Živković iz Udruženja automobilskih novinara Srbije za naš portal objašnjava da je inače kupovina polovnih automobila na svoju ruku dosta riskantna i da tu postoji širok dijapazon prevara.

"Kod nas je kupovina polovnih automobila praktično postala kupovina "mačke u džaku". Mnogo je stvari koje utiču na podatak da vozilo nije u onakvom stanju u kakvom se zaista nalazi, jer se često se vraća kilometraža, prefarbana su oštećena, upitno je funkcionisanje vazdušnih jastuka i slično. Međutim, u poslednje vreme je dosta učestalije  i to da se prodaju i vozila koja su ukradena, naješće u inostranstvu. Na to nam baš ukazuje i nedavni slučaj da je uhapšena grupa koja je prodavala kradena vozila. Zbog toga je oprez kupaca u svakom smislu neophodan. Kao kada kupujete stan i proveravate sve u vezi njega, tako treba da pristupite i kupovini automobila", kaže on.

Njegov savet je da se pri kupovini polovnjaka kontaktira neko ko je stručan da proveri ispravnost, pouzdanost i dokumentaciju samog vozila.

Na koje načine još možete da proverite da li je vozilo ukradeno?

Postoji nekoliko načina i adresa na kojima možete da proverite legalnost vozila i do njih lako može da dođe svako ko koristi Internet.

Na sajtu automobili možete da proverite istoriju vozila koji kupujete tako što unesete broj šasije. Takođe, istu stvar možete učiniti i preko sajta Agencije za bezbednost saobraćaja, procedura je gotovo ista - broj šasije je ključan u proveri.

Takođe, postoji i Sajt Stolenkars24 koji je evropska baza podataka za ukradena vozila. Svako kome je automobil ukraden može to besplatno da prijavi ovoj bazi. Sa druge strane, svi potencijalni kupci polovnih automobila mogu unapred da provere da li je dotično vozilo ukradeno negde u Evropi. 

Takođe, kako na ovom sajtu navode, putem razmene mejl adrese može doći do i direktnog kontakta između vlasnika ukradenog vozila i pronalazača.

Pretraga automobila izgleda tako što se na sajtu navede VIN (broj šasije), kao i zemlja u kojoj se automobil nalazi. Sajt ima onlajn pristup bazi ukradenih automobila u Sloveniji, Italiji, Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj.

Komentari (1)

Miki

27.08.2023 00:07

Provera nije besplatna kako piše u šlčlanku,već košta 1.199din.

Srbija