Društvo

MUP: Manja oštećenja ne predstavlјaju osnov da se vozilo vrati sa tehničkog pregleda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/07/2021

-

18:34

MUP: Manja oštećenja ne predstavlјaju osnov da se vozilo vrati sa tehničkog pregleda
Novine kod tehničkih pregleda automobila - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo je tehničkim pregledima instrukcije za rad, saopštila je danas Agencija za bezbednost saobraćaja povodom nedoumica koje su se pojavile u vezi sa kriterijumima za ocenu tehničke ispravnosti vozila na linijama tehničkih pregleda.

Prema navedenim instrukcijama, ogrebotine ili manja ulegnuća na šasiji, nedostatak bočne lajsne, nedostatak kapica na ventilima pneumatika, naprslina stakla na svetlosnim grupama, nedostatak tečnosti za pranje vetrobrana, različite boje presvlaka za sedišta i slično, nisu razlog da se vozilo oceni kao neispravno, navodi se u saopštenju.

"Ogrebotine ili manja ulegnuća na šasiji, nedostatak bočne lajsne, nedostatak kapica na ventilima pneumatika, naprslina stakla na svetlosnim grupama, nedostatak tečnosti za pranje vetrobrana, različite boje presvlaka za sedišta i slično, prema instrukciji koja su privredna društva koja vrše tehnički pregled vozila dobila od Ministarstva, nisu razlog da se vozilo oceni kao neispravno. S tim u vezi, Ministarstvo unutrašnjih poslova će poslati još jednu instrukciju svim privrednim društvima ovlašćenim da vrše tehnički pregled vozila, u cilјu otklanjanja eventualnih nedoumica kod kontrolora tehničkog pregleda", poručio je načelnik Uprave saobraćajne policije u sedištu Ministarstva Nebojša Arsov.

Takođe, Arsov je ukazao na to da ukoliko su na vozilu neispravni uređaji i oprema, vozilo ne može biti ocenjeno kao ispravno, već se vlasniku daje rok da neispravnost otkloni.

"U Srbiji postoji više od 1.200 pravnih lica koja su ovlašćena za vršenje tehničkih pregleda vozila. Imajući u vidu broj registrovanih vozila u Srbiji, odnosno činjenicu da se na jednoj liniji tehničkog pregleda u toku dana može izvršiti tehnički pregled više od 10 vozila, ne postoji opravdan razlog da se na tehnički pregled čeka u dužem vremenskom intervalu", zaklјučio je načelnik Uprave saobraćajne policije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija