Društvo

Danas pretežno sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2023

-

07:40

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji danas i narednih dana mirno, sa više sunčanih sati i bez kiše i pljuskova. Dan pred nama biće topao sa temperaturom do 29 stepeni Celzijusa, kaže urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija i meteorolog Milena Lazarević.

Međutim u regionu, tačnije u Grčkoj, dodaje ona, hara oluja Danijel koja donosi nezapaméne obilne kiše i orkanske udare vetra. Očekuje se da će se akumulirati do 800 litara kiše po metru kvadratnom za samo nekoliko dana.

Kako objašnjava za područje Grčke aktiviran je i najviši stepen upozorenja-crveni meteoalarm. Oluja, orkanski udari vetra i obilna količina kiše razlog su za uzbunu.

Tanjug/AP/Thanasis Kalliaras/Eurokinissi

 

"Poređenja radi, u Srbiji tokom celog septembra  u proseku padne oko 50 litra po metru kvadratnom, a u Grčkoj se za samo nekoliko sati očekuje blizu 500 litra po metru kvadratnom. Očekuju se odroni i klizišta. Svakako ukoliko planirate put Egejskog mora, najbolje da odližite put jer će oluja, zbog bloking situacije biti na ovom području sve do četvrtka", kaže ona.

Što se Srbije tiče, vreme je mirno i stabilno. U danu pred nama, kaže Lazarević, biće dosta sunčanih sati, malo oblaka na nebu i bez kiše i pljuskova.

"Nakon sveže noći i jutra, dan pred nama biće prijatno topao sa vrednostima od 26 do 29 stepeni. Na visokim planinama temperatura će se i u najtoplijem delu dana kolebati oko 15 podeljka", kaže ona.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kako objašnajva, i dalje je sveže jer na visini i u prizemlju duva severni do severoistočni vetar koji povlači svežu vazdušnu masu. U narednim satima vetra će duvati umerenim do pojačanim intezitetom.

"U drugom delu nedelje toplije i sunčanije. Kiše neće biti kao ni tamnih oblaka, jer se nalazimo u tzv. bloking omega situaciji koja tamne oblake i kiše drži dalje od nas, južnije iznad Grčke", rekla je Lazarević.

Komentari (0)

Srbija