Društvo

Edukacija o zdravim navikama u ishrani za 12.000 školaraca

Komentari

Autor: Euronews Srbija/PR

11/09/2023

-

11:17

Edukacija o zdravim navikama u ishrani za 12.000 školaraca
Edukacija o zdravim navikama u ishrani za 12.000 školaraca - Copyright Dragan Mujan/Promo

veličina teksta

Aa Aa

U beogradskoj OŠ "Braća Baruh“ danas je svečano obeležen početak programa "Zdrava hrana svakog dana", čiji je cilj da se deci pruže osnovna znanja za formiranje zdravijih navika u ishrani još od ranog uzrasta. Inicijativa, koja je nastala pod okriljem kompanije Delez Srbija i maloprodajnog lanca Maxi, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, obuhvatiće 12.000 đaka četvrtih razreda iz 100 škola širom Srbije i trajaće do marta 2024. godine.

Prvo interaktivno predavanje održano je u OŠ "Braće Baruh", a učenici su kroz jedan školski čas stekli osnovna znanja o važnosti pravilne i izbalansirane ishrane. Projekat teži promociji kvalitetnih i nutritivno izbalansiranih navika u ishrani među đacima, naglašavajući važnost unosa voća, povrća i tečnosti, kao i redovne fizičke aktivnosti.

"Kroz svoje dugogodišnje iskustvo kao nastavnik fizičkog vaspitanja, imao sam priliku da svedočim negativnim posledicama koje loša ishrana i nedovoljno aktivnosti imaju na zdravlje naše dece, uključujući i rastući problem gojaznosti. Ovaj program dolazi kao pravo osveženje i pruža nam alate da zajedno radimo na oblikovanju svetlije, zdravije budućnosti za naše mlade generacije. Veoma smo zahvalni kompaniji Delez Srbija i maloprodajnom lancu Maxi na pokretanju ovog vitalnog projekta, koji nastoji da 'Zdrava hrana svakog dana' ne bude samo slogan, već stvarna praksa u životima naših đaka. Radujemo se dugoročnoj saradnji koja će pomoći našim učenicima da postanu ambasadori zdravih životnih navika u svojim zajednicama“, izjavio je Aleksandar Subotić, direktor OŠ Braća Baruh.

Delhaize/Promo

 

Predavanjem u OŠ "Braća Baruh" započeo je svojevrsni "edukativni karavan" koji će obići 100 škola za 100 školskih dana. Na ovaj način u njemu će učestvovati učenici četvrtih razreda osnovnih škola u svim regionima Srbije. Edukacijom na ovu značajnu temu Delez Srbija je nastavila sa svojim strateškim opredeljenjem da podržava i promoviše razvoj zdravijih zajednica.

"Razvijanje i praktikovanje zdravih životnih stilova i svesti o važnosti sopstvenog zdravlja i potrebe i negovanja i razvoja fizičkih sposobnosti jeste jedan od osnovnih ciljeva osnovnog obrazovanja i vaspitanja, s tim da se zdrave navike razvijaju i pre ulaska u kolektiv, odnosno u školu. Obrazovno-vaspitni sistem treba da osposobi učenika da bude odgovoran prema sopstvenom zdravlju i njegovom očuvanju i da primenjuje usvojene zdravstvene navike neophodne za aktivan i zdrav život. Istovremeno, promocija pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnost jeste zadatak i obaveza i drugih delatnosti. Društveno odgovorne i edukativne akcije, kao što je ova zajednička saradnja Ministarstva prosvete i kompanije Delez Srbija, svakako doprinose razvijanju svesti o značaju odgovornog odnosa prema sopstvenom zdravlju“, izjavio je dr Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

Dragan Mujan/Promo

 

Sa fokusom na balansiranu ishranu, ovaj projekat ne samo da se usredsređuje na podizanje svesti o zdravoj ishrani, već i na izgradnju osnove za odgovorno i svesno odrastanje, gde će zdrave navike u ishrani služiti kao kamen temeljac za njihov celokupan zdrav i harmoničan razvoj. A za dodatnu motivaciju, svaki učenik će po završetku predavanja dobiti edukativnu slagalicu i MAXI "Mini kuvar“ sa receptima prilagođenim njihovom uzrastu, čime se podstiče aktivno učešće u pripremi zdravijih obroka.

"Naš cilj je da inspirišemo učenike da razviju pozitivan stav prema zdravijim načinima ishrane. Koncept predavanja razvijen je od strane stručnjaka nutricionista, interaktivan je i prilagođen uzrastu mlađe školske dece. Zdravija ishrana je centralni segment naše korporativne strategije i ovim programom se obraćamo posebno važnoj kategoriji stanovništva – deci, koja tek razvijaju navike“, naglasila je Milica Popović, rukovodilac za odnose sa javnošću i korporativne komunikacije kompanije Delez Srbija, koja je javnosti predstavila i "Mini kuvar" – kao inspiraciju roditeljima za pripremu zdravih i ukusnih obroka za školarce.

Komentari (0)

Srbija