Društvo

Kako će izgledati srpski Amber Alert: Šta stoji u Pravilniku o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnika

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

14/09/2023

-

07:10

Kako će izgledati srpski Amber Alert: Šta stoji u Pravilniku o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnika
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srpski Amber alert sistem, koji će se zvati "Pronađi me", trebalo bi uskoro da zaživi. Radi se na izradi platforme za hitno obaveštavanje javnosti. Građani će o nestanku maloletnog lica biti obaveštavani  putem SMS poruke, prekidom televizijskih i radio emisija, kao i kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

Regulatorno telo za elektronske medije izradilo je Pravilnik o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica. 

U Pravilniku je navedeno da medije o nestanku maloletnog lica obaveštava Ministarstvo informisanja, koje oni odmah objavljuju. 

"Obaveštenje je pružalac medijske usluge dužan da objavi (emituje) u trajanju od najmanje 20 sekundi, u neizmenjenom obliku i identičnoj sadržini u kojima mu je dostavljeno od strane ministarstva", navedeno je u Pravilniku.

Mediji su dužni da obaveštenje emituju u narednih 48 sati i to u prvih osam sati od trenutka dostavljanja obaveštenja na svakih 30 minuta, a posle toga na svakih 60 minuta. Nakon isteka 48 sati od prvog objavljivanja, prestaje obaveza daljeg objavljivanja obaveštenja.

"Pružalac medijske usluge, po prijemu informacije upućene od strane ministarstva da je nestalo maloletno lice pronađeno, bez odlaganja prekida objavljivanje (emitovanje) obaveštenja o nestalom maloletnom licu i obaveštava javnost da je lice pronađeno", precizirano je u Pravilniku.

Istovremeno sa prekidom objavljivanja (emitovanja) obaveštenja o nestalom maloletnom licu, a u cilju zaštite podatka o ličnosti maloletnika, mediji su u obavezi da bez odlaganja, obrišu sve podatke iz obaveštenja o nestalom maloletniku.

"Pronađi me"

Krajem avgusta, održan je sastanak Radne grupe za uvođenje sistema za hitno obaveštavanje javnosti o nestanku maloletnog lica, gde je dogovoreno da se srpski Amber alert zove "Pronađi me!".

Munistarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je nakon sastanka da je počeo rad na izradi platforme za hitno obaveštavanje javnosti o nestanku maloletnog lica.

profimedia

 

Građani bi, prema do sada dogovorenim kriterijumima, o nestanku maloletnog lica, trebalo da budu obaveštavani putem SMS poruke, prekidom televizijskih i radio emisija, kao i kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

Na izradi platforme zajednički rade Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije.

MUP je izradio i Instrukciju o postupanju policijskih službenika u slučaju prijave nestanka maloletnog lica i načinu hitnog obaveštavanja javnosti, koja definiše jasne i precizne korake aktiviranja i funkcionisanja sistema, navedeno je u saopštenju.

U sastavu Radne grupe za uvođenje sistema "Pronađi me!", koju je u februaru ove godine formirao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, su predstavnici više ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja "Astra".

Šta je "Amber alert"?

Amber Alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija u javnosti u slučaju nestanka dece. 

Objave se obavljaju putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima.

Amber alert je sistem koji funkcioniše u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

O uvođenju Amber alerta se u Srbiji govori još od 2015. godine nakon što je ubijena devojčica Tijana Jurić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija