Politika

Napeta bezbednosna situacija na Kosovu: Tri bombe bačene na kuće Srba u Ranilugu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2023

-

11:09

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dve eksplozivne naprave eksplodirale su noćas u dva sata posle ponoći u dvorištima srpskih porodica u Ranilugu na Kosovu i Metohiji, potvrdili su Tanjugu meštani tog pomoravskog mesta. Ista agencija prenosi i da su postavljene ukupno tri eksplozivne naprave.

Eksplozivne naprave bačene su na kuću direktora vrtića "Pčelica Maja" Srđana Ristića, zamenika gradonačelnika opštine Ranilug Vladice Aritonovića i direktora Centra za socijalni rad Zorana Ristića. Ovo je peti bombaški napad u Ranilugu u protekla dva meseca.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je bombe bačene na kuće predstavnika i rukovodioca Srpske liste "kako bi se oni zastrašili i naterali da napuste svoja ognjišta, a sve sa ciljem etničkog čišćenja Srba koje Kurti kontinuirano sprovodi".

"Kurti je svoj naum počeo da ostvaruje prvo hapšenjem trojice Srba, a sada vidimo i da su na tri srpske kuće bačene bombe. Očekujemo da se ovi mučki napadi na predstavnike Srpske liste najozbiljnije shvate i istraže, jer šalju jasnu poruku i pretnju Srbima da napuste svoja vekovna ognjišta", rekao je Petković.

Dodaje da će Kancelarija o tim sinhronizovanim i osmišljenim napadima obavestiti i međunarodne predstavnike, "jer ovakva dela s obeležjima terorizma ne smeju olako da se shvate".

Oglasio se i portparol EU Peter Stano koji je izjavio da je EU zabrinuta zbog poslednjih dešavanja i da oni nisu korak da deeskalaciji. On je na pitanje Tanjuga kako to komentariše i šta će EU preduzeti ponovio da EU pomno prati situaciju i da je u stalnom kontaktu sa partnerima i nadležnim institucijama. "U vezi poslednjih dešavanja, mogu samo da ponovim šta sam juče rekao, da pomno pratimo situaciju. Ukoliko bude potrebe reagovaćemo", rekao je on na konferenciji za novinare u Briselu.

Šta kažu aktivisti i zvaničnici sa KiM?

Slučaj sa bombama samo je poslednji primer ugrožavanja bezbednosti, jer učestala hapšenja Srba za navodne ratne zločine, među njima i onih koji su prošli bezbednosnu proveru pre deset i više godina, sve više uznemiravaju građane na Kosovu.

"Već nekoliko meseci unazad imamo niz incidenata, tj. niz odluka iz Prištine koje vode ka dodatnoj eskalaciji, čini mi se ka unošenju dodatnih nemira među lokalno stanovništvo", kaže Marko Milenković iz nove društvene inicijative.

Hapšenja, ali i odluke o oduzimanju srpske zemlje za izgradnju policijskih i vojnih baza, kao i one o zabrani rada MTS-u i iseljavanju srpskih institucija iz opštinskih prostorija, ne vode eskalaciji na terenu, smatraju prištinski zvaničnici.

"Oni koji kažu da može da bude tenzija i destabilizacije na severu Kosova, bilo bi dobro da to kažu kosovskoj policiji. Ko želi da prouzrokuje nasilje? Ja molim sve one koji najavljuju da može da bude eskalacije na severu da obaveste kosovsku policiju i podele svaku konkretnu informaciju koju imaju da bi to sprečili", rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti.

"Dobro je što je kosovska policija posle dužeg vremena izuzetno uspešna na tom delu teritorije Republike Kosovo, to se već vidi. Uveren sam da rad policije tu neće stati", istakao je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svećlja.

Prisustvo i aktivnosti specijalne policije razlog je skoro četvoromesečnog protesta građana u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

EULEKS: Situacija ostaje napeta

Na pitanje o njihovom stavu prema bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, iz EULEKS-a su za Euronews Srbija odgovorili da je, "prema svom mandatu, EULEKS na oprezu i nastavlja pažljivo da prati sve događaje koji utiču na bezbednost na Kosovu, kao i na bezbednost i poštovanje ljudskih prava svih zajednica na Kosovu".

"Uprkos ponovljenim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na severu Kosova ostaje napeta. Bezbednosna situacija u nevećinskim naseljenim područjima na drugim mestima na Kosovu je stabilna", saopštili su iz EULEKS-a.

Marko Milenković je istakao da se čini kako "postoji želja iz vlasti iz Prištine da drži situaciju pod tenzijama na severu.

"Veliko prisustvo specijalnih policijskih jedinica već unazad godinu dana i više, izaziva zaista veliki strah i netrpeljivost među lokalnim stanovništvom i čini se da mali koraci mogu da dovedu do novih eskalacija i novih nemira na samom terenu", dodao je Milenković.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je pre nekoliko dana poručio da je Alijansa rasporedila dodatni broj vojnika na severu zbog, kako je rekao, moguće eskalacije na terenu. 

Hovenijer: Zaprepašćen sam izveštajima o upotrebi eksplozivnih naprava

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer poručio je da je duboko zaprepašćen izveštajima o tome da su eksplozivne naprave korišćene u više delova Kosova i Metohije.

"Osuđujemo ove akte nasilja i pozivamo nadležne da sprovedu detaljnu istragu i privedu počinioce pravdi", naveo je Hovenijer na društvenoj mreži X (Tviter). 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija