Politika

Deo opozicije traži sednicu Skupštine i Anketni odbor posle sukoba u Banjskoj, najavljen i novi protest

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2023

-

13:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Proevropske opozicione stranke koje organizuju protest "Srbija protiv nasilja" traže da predsednik Narodne skupštine sazove sednicu u okviru redovnog jesenjeg zasedanja na kojoj bi se raspravljalo o bezbednosnoj situaciji na KiM, kao i o predlogu formiranja Anketnog odbora koji bi utvrdio činjenice i okolnosti o dešavanjima u Banjskoj, sa posebnim osvrtom na ulogu Milana Radoičića u tom događaju. 

Opozicija ističe da najveću ogovornost za ono što se dogodilo u Banjskoj snosi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da on zbog toga mora da dođe u plenarnu salu i kaže poslanicima šta se to dogodilo. Oni kažu da je 24. septembar prekretnica i da to što se dogodilo ne može da "zamagli" priča o tome da li će biti vanrednih izbora.

Kako kažu, događajima u Banjskoj Srbiji su ugroženi "vitalni nacionalni interesi" zbog toga što se Srbija sada suočava sa optužbama da "finansira terorizam".

"Ovo je najveći poraz Srbije u 21. veku ovi događaji. Oni su ugrozili vitalne nacionalne interese Republike Srbije. Srbija se nalazi pred opasnošću da se ponovo uvedu sankcije i vize. Ovo je bio privatni rat Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija", rekao je Srđan Milivojević iz Demokratske stranke.

I Robert Kozma iz Zeleno levog fronta rekao je da je "politika Aleksandra Vučića doživela krah".

"On mora da podnese odgovornost za to. Zato zahtevamo da se o toj njegovoj odgovornosti i raspravlja u domu Narodne skupštine", rekao je Kozma.

U petak u 18 sati protest u Novom Sadu, u subotu u 18 u Beogradu

Organizatori protesta "Srbija protiv nasilja" najavili su da će se ove nedelje održati dva protesta - u petak u Novom Sadu i u subotu u Beogradu.

Narodni poslanik iz redova Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je, na konferenciji u Skupštini Srbije, da će u Novom Sadu protest početi u 18 sati na Pozorišnom trgu, dok će protest u Beogradu koji je u subotu zakazan za 18 sati, početi ispred Narodne skupštine.

Na protestu u Novom Sadu obratiće se ukupno osam govornika, među kojima će biti Miroslav Aleksić, Biljana Stojković, Aleksandar Jovanović, Biljana Đorđević, dok će javnost o govornicima koji će se obratiti građanima na protestu u Beogradu biti obaveštena naknadno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija