Politika

Antonijević o "Dogovoru za pobedu": "Korak ka ujedinjenju opozicije, treba im dati šansu da udahnu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2023

-

18:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Opozicione partije koje organizuju proteste "Srbija protiv nasilja", potpisali su u parlamentu dokument pod nazivom "Dogovor za pobedu".  Ovaj dokument sadrži deset tačaka, a između ostalog predviđa kontrolu izbornog procesa, zajedničku kampanju za izlazak na izbore, formiranje jedne zajedničke ili više ideološki srodnih izbornih lista u zavisnosti od "očekivanog najboljeg rezultata za pobedu na predstojećim izborima".

Sporazumom se takođe isključuje bilo kakva mogućnost saradnje i podrške SNS-u i SPS-u. Navodi se i da će stranke potpisnice zajedno raditi na predizbornim platformama i blisko sarađivati na "razvlašćivanju kriminalnog režima bez obzira koje će ih pojedinačne organizacije činiti".

Takođe, u potpisanom sporazumu piše i da će "nakon izborne pobede partije formirati odgovornu republičku, pokrajinsku i lokalnu vlast poštujući najviše demokratske standarde i prakse".

Da je opoziciji neophodno dati prostora da "malo udahne", rekao je za Euronews Srbija komentarišući ovaj sporazum pravnik Milan Antonijević.

"Mislim da to onima koji komentarišu bilo kakvo ukrupnjavanje na političkoj sceni, treba da bude prva pomisao, da se zaista vidi koje su jasne poruke. Naravno da postoji potreba unutar političkog spektra Srbije da se snage ujedinjuju, i ovo je dobar korak", dodao je Antonijević. 

"Oni koji prate scenu Srbije od devedesetih do danas sećaju se možda Ujedinjene opozicije Srbije, Deposa, koji je kasnije nastavak i mnogih drugih akcija u kojima se ukrupnjavala opozicija - nadam se vrednosno, mislim da je to prva poruka koja bi našoj političkoj sceni bila jasna", dodao je Antonijević. 

Potpisnici ističu važnost jedinstva

Potpredsednica jedne od potpisnica, Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić, u razgovoru za Euronews Srbija rekla je da je "Dogovor za pobedu" unapređenje dosadašnje saradnje i odnosa opozicionih partija, koja ujedno podrazumeva i "tehničku saradnju svih onih koji se smatraju opozicijom i koji se bore za smenu trenutnog režima".

"U prvom redu nas parlamentarnih stranaka i organizacija sa kojima svih ovih meseci organizujemo proteste 'Srbija protiv nasilja', ali i drugih organizacija, pojedinaca, civilnog sektora, istaknutih javnih ličnosti kojima su prihvatljive one stvari koje smo uneli u zajednički 'Dogovor za pobedu'", rekla je Tepić.

Šef poslaničke grupe Zeleno levi klub, Radomir Lazović, rekao je da saradnja među strankama podrazumeva uvažavanje i nenapadanje organizacija opozicije, koordinisanje akcija opozicije, zajedničku kontrolu izbora, zajedničke aktivnosti na podizanju izlaznosti na izborima.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke, Zoran Lutovac, upozorio je da vlast nije prihvatila zahteve građana koji protestuju i da opozicija zato traži "slobodne i fer izbore", a ne "fingirane, kakvi su bili do sada".

"Ako se Vučić bude oglušio o slobodne i poštene izbore, i oni budu fingirani, onda mi i građani moramo na protestima na ulici da vodimo zajedničku kampanju. Ne može opozicija bez građana da se izbori za slobodne i poštene izbore", zaključio je Lutovac. 

Euronews/Stefan Goranović

 

Šef poslaničkog kluba Moramo - Zajedno, Nebojša Zelenović, poručio je da se "na izborima do kraja godine mora smeniti korumpirana i kriminalna vlast, a da se to može uraditi samo protestima i pritiscima građana na ulici", dok je šef poslaničke grupe Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksić istakao da "potpisani sporazum predstavlja veliku odgovornost prema građanima".

Ocenjujući izjave potpisnika, Antonijević je za Euronews Srbija rekao da "ono što smo juče čuli ukazuje na to da postoje političke snage dele iste vrednosti, i govore o istim onim pitanjima o kojima mi danas govorimo, što je EU kao jasan pravac". 

"Videćemo, kao neko ko nije analitičar već iz pravnog ugla posmatram političku scenu i mogućnosti, zaista bih želeo da političkim snagama koje su juče donele ovu odluku damo da udahnu, da pokažu svoju snagu, i šta su pitanja oko kojih su se ujedinili", istakao je Antonijević.

Da li će se formirati zajednička lista?

Među onim partijama koje nisu potpisale sporazum nalazi se i Narodna stranka, a kako je rekla njena članica Ivana Parlić, razlog za to je što su "vrlo jasno rekli na sastancima opozicije da su protiv političkog lešinarenja na protestima".

Odgovarajući na pitanje Euronews Srbija zašto "Dogovor o pobedi" nije potpisala i Narodna stranka, Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd kaže da je ova partija "prestala da učestvuje u dogovorima u trenutku kada su tražili raspisivanje izbora".

Lazović kaže da se trenutno kristališu dva pola među opozicionim strankama - one desne, koje će činiti jednu ili dve kolone.

"Mi govorimo da bez obzira na to ko ih čini, one treba da sarađuju i podržavaju jedna drugu u onoj meri koliko je opravdana kritika režima. Ovo je jedna vrsta dogovora za sve koji učestvuju na izborima", rekao je on.

Upitan o tome da li je moguće formirati zajedničku listu za izbore, Antonijević kaže da je to "teško predviđati", ali da "veruje da će odluka biti pragmatična, zasnovana na istraživanjima onoga što građani misle". 

"Politička scena zaista mora biti ozbiljna i vratiti se iz tog perioda kada je svaka politička snaga tražila svoje neke poruke, da se vratimo na to da građanima bude zaista poslata jasna poruka koja politička odluka donosi, koje su prednosti i opasnosti svake od političkih opcija. Da to bude vidljivije i da biračima bude jasnije za koju se opciju opredeljuju", zaključio je Antonijević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija