Politika

Vučević: Meta Prištine nije Radoičić, već Srbija; Mojsilović: Ništa nije nagoveštavalo događaje u Banjskoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS, Kosovo online

03/10/2023

-

22:14

Vučević: Meta Prištine nije Radoičić, već Srbija; Mojsilović: Ništa nije nagoveštavalo događaje u Banjskoj
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević ocenio je večeras gostujući na RTS da meta Prištine nije Milan Radoičić, već politička optužba Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića.

Vučević je kazao da je Srbija pravna država, u kojoj postoji vladavina prava, i da su nakon izjave advokata Radoičića i pisanja medija pokrenuta procedura u skladu sa zakonom, kao što bi bio slučaj sa svakim građaninom zemlje.

"Ono što smo najavili kao država da ćemo utvrditi činjenice, imajući u vidu ograničenu mogućnost delovanja na Kosovu, radimo kako bismo utvrdili šta se desilo u opštini Zvečan", objasnio je on.

Upitan za optužbe iz Prištine i zahtev za izručenje Radoičića, Vučević je rekao da njima nije krajnja meta Radoičić već država Srbija i predsednik Vučić.

"Njima je, dok im je bio na dometu pušaka, Radoičić bio meta likvidacije. Ali krajnja meta je Srbija, njeno državno rukovodstvo, njen predsednik, to jest politička optužba naše države", objasnio je on.

Upitan za pritisak na Srbiju, Vučević je rekao da ne treba da se zemlja bavi time kakav utisak ostavlja, već utvrđivanjem činjenica, ako se želi da bude suverena država, što je politika današnje Srbije.

"Pritisak je ogroman, ali jedna suverena država donosi odluke u skladu sa svojim zakonima, a ne na osnovu onoga što neko kaže", poručio je Vučević.

Mojsilović: Nije bilo povećanja brojnog stanja, niti pune borbene gotovosti Vojske Srbije 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović večeras je naveo da uoči 24. septembra, i događaja u Banjskoj, nije bilo nikakvih informacija koje bi ukazale da će se nešto krupno dogoditi.

"Ne mogu da pričam o 23. septembru, jer su obaveštajne i bezbednosne informacije o događaju krenule da pristižu 24. septembra, rano ujutru, ali sa sigurnošću mogu da kažem da nisu postojali indikatori koji pokazuju da će se nešto krupno, komplikovano i kompleksno dogoditi. Stanje je bilo redovno, prema izveštaju i onome što mi možemo da pratimo“, rekao je Mojsilović za RTS.

On je naveo da su informacije koje se odnose na događaj počele da pristižu 24. septembra ujutru, preko dežurnog operativnog tima, i u prvi mah su bile sužene, nisu bile temeljne, opširne ni precizne.

„Mi smo se oslanjali na naše resurse obaveštajnih bezbednosnih kapaciteta, na ono što možemo da vidimo i čujemo sa naših pozicija. Imao sam kontakt, razgovarao sam sa komandanrom Kfora na tu temu, i od njih smo sa terena počeli da dobijamo informacije“, ispičao je načelnik Generalštaba VS.

Dodao je da to nije bio prvi put da je izazvana kriza jednostranim i „ludačkim“ potezima Prištine.

„Mi smo već u osam sati imali sastanak, ja i moji saradnici, ministar odbrane, direktori agencija, izvestili smo vrhovnog komandatna o onome što znamo – o dešavanjima na terenu, da ima povređenih i tome slično. Nakon toga su usledile mere koje sam aktivirao odmah“, rekao je Mojsilović.

On je istakao da je 24. septembra dobio zadatak – u potpunosti staviti pod kontrolu Kopnenu zonu bezbednosti i u punom kapacitetu obezbediti administrativnu liniju preventivnim razmeštajem dela jedinica Vojske Srbije. 

„To nije neobično naređenje, u skladu je sa dešavanjima na terenu, jer smo predviđali da kriza može da eskalira, zato što je došlo do upotrebe vatrenog oružja na delu teritorije KiM“, rekao je gerenal Mojsilović.

Dodao je da su krize od avgusta prošle godine krenule punim intenzitetom, i kada su rasle, svaki put je je bilo više snaga Vojske Srbije u kontekstu peventivnog razmeštaja jedinica srpske armije.

Naglasio je da u tom trenutku nije bio najveći broj snaga VS na terenu.

„Ni ’defakto’ to nije bila puna borbena gotovost, koja znači da se svi pripadnici spoje sa tehnikom, naoružanjem i municijom i čekaju dalje zadatke u skladu sa planovima Vojske Srbije. Ovde je brojno stanje bilo upola manje, nije bilo povećanja brojnog stanja, niti pune borbene gotovosti Vojske Srbije“, podvukao je general Mojsilović.

Objašnjava da Vojska Srbije, kada se radi o kopnu, i kopnenoj zoni bezbednosti nema nikakvog ograničenja vezano za snage, broj ljudi i sve ostalo, kao i u bilo kom drugom delu Srbije.

Što se tiče vazdušnog prostora, Mojsilović kaže da zarad dobrih odnosa na terenu pravovremeno upućuje informaciju komandantu Kfora da će pripadnici Vojske Srbije leteti u tom prostoru, iako to od 2015. godine nije obaveza Beograda.

Ograničenje postoji, međutim, kako je dodao ministar Vučević, za kosovsku policiju, koja ne može da priđe više od kilometar od administrativne linije, ali je tu bilo kršenja.

Kada je reč o prikazanim snimcima i naoružanju u Banjskoj, Mojsilović je rekao da oružje nije došlo iz Vojske Srbije, i da se na snimcima vidi naoružanje i oprema kojim raspolažu svi u regionu.

"Trebalo bi mnogo više elemenata da bi neko doveo u vezu Vojsku Srbije", rekao je Mojsilović. I Vučević je ukazao da prikazani snimci ne dokazuju baš ništa, pošto se takvo naoružanje može primetiti kod gotovo svih vojski i policija u na prostoru bivše Jugoslavije.

Mojsilović: Trenutno stanje vojnički stabilno, ali nepredvidljivo

Što se tiče trenutnog stanja, Mojsilović kaže da je ono u vojničkom smislu stabilno, ali je kao takvo nepredvidljivo i opterećeno bezbednosnom krizom na teritoriji Kosova i Metohije, koje lako može da se prelije na deo teritorije centralnog dela Srbije, odnosno na Kopnenu zonu bezbednosti.

Vučević je dodao da od 1999. godine do danas nije bilo nikakvog kršenja niti sa strane Kfora, niti sa strane Vojske Srbije, i da se komunikacija odvija od najvišeg nivoa do jedinica koje se sreću sa svojim kolegama misije NATO-a.

 

Komentari (0)

Srbija