Politika

Odjeci događaja na severu Kosova i Metohije: "Sirće je prosuto, mnogi seire zbog događaja u Banjskoj"

Komentari

Autor: Euronews centar

04/10/2023

-

21:18

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Šta u zapadnoj javnosti odzvanja u ušima posle događaja u Banjskoj, koga vide kao glavnog krivca, kako Beograd treba da se postavi i može li se doći do političkog rešenja za Kosovo neka su od pitanja večerašnje emisije Euronews centar. O tome su razgovarali gosti emisije Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka i nekadašnji ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić. 

Krstić smatra da nema jednog krivca za događaj u Banjskoj i da taj događaj ne može da se gleda mimo konteksta u kojem Priština ne implementira svoje dogovore već duži niz godina. 

"Postoje određeni krugovi ili države koje to gledaju uže i koje apriori zastupaju tezu da je Srbija odgovorna. Nažalost, navikli smo na takve tonove iz Zagreba i još nekih sredina, gde je to neka više vrsta monete za unutrašnju upotrebu", rekao je Krstić. 

On kaže da je kontekst dešavanja u Banjskoj takav da naročito u poslednjih godinu dana postoji eskalacija situacije koja je prevashodno navođena iz Prištine. 

"Mislim da su toga svesni svi oni koji zaista žele da naprave nekakav napredak u dijalogu, ali ne verujem da je i svima u EU cilj da se napravi napredak u dijalogu", dodaje Krstić. 

Parivodić ocenjuje da mnogi seire zbog događaja u Banjskoj, ali i navodi da je "sirće prosuto" i da se desila ozbiljna greška.

"Sada treba da se vadimo kako znamo i umemo jer je i ova greška opet kontinuitet očigledno pogrešnih odluka. Nije ovo došlo ni od kuda, mora čovek da napravi seriju pogrešnih odluka da bi se ovakva glupost desila", kađe Parivodić. 

On zato smatra da Srbija treba da preduzme radikalne poteze kako bi se vratila u onaj položaj u kojem je bila pre Banjske i da radikalni potezi podrazumevaju uvođenje sankcija Rusiji i zahtev za ulazak u NATO odmah. 

"To je jedini način da se zaštite i Srbi na Kosovu i cela Srbija", naveo je Parivodić. 

Celu emisiju pogledajte u videu na početku teksta.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija