Politika

Novi protest opozicije "Srbija protiv nasilja" u Beogradu, šetnja takozvanom "medijskom trasom" i do Predsedništva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2023

-

19:12

Novi protest opozicije "Srbija protiv nasilja" u Beogradu, šetnja takozvanom "medijskom trasom" i do Predsedništva
Novi protest opozicije "Srbija protiv nasilja" u Beogradu, šetnja takozvanom "medijskom trasom" i do Predsedništva - Copyright Euronews/Lana Nanovski

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je održan novi protest opozicije "Srbija protiv nasilja", a saobraćaj ispred Narodne skupštine je bio blokiran. Kolona se kretala takozvanom medijskom trasom, od Skupštine do RTS-a, a zatim do Predsedništva.

Zahtevi protesta su smena rukovodstva RTS, Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi i gašenje medija koji promovišu nasilje.

Na nedavnom protestu dodati su novi zahtevi za RTS, a među njima i proporcionalna zastupljenost svih parlamentarnih opozicionih partija u svim sadržajima koji su informativnog i društveno-politčkog karaktera. Traženo je organizovane dodatnih emisija na prvom programu koje bi počinjale u 21 sat tri puta nedeljno, u kojima bi najmanje jednom nedoljno gostovali predstavnici opozicije. Organizatori protesta su tražili i da opozicija u emisije bude pozivana samostalno. 

Pre šetnje, ispred Skupštine se prvo obratio aktivista sa Kablara Miloš Kuvekalović koji je nedavno bio priveden. On je rekao da se na Kablaru vrši nasilje nad prirodom i nad zakonima, a naveo je da je nedavno vršeno nasilje i nad njim i nad još dvojicom aktivista. Kako je rekao, oni su privedeni pre nekoliko dana pre nego što je na Kablar stigla premijerka Ana Brnabić i držali su ih osam sati u pritvoru. 

"Zbog toga smo odlučili, SEOS čiji smo članovi, da uzvratio istom merom", naveo je i rekao da će u utorak biti održan protest ispred Vlade u trajanju od osam sati.

U jednom trenutku su na binu izašli poslanici opozicije koji su prsutni na skupu, a obratili su se Borislav Novaković i Janko Veselinović.

Euronews/Lana Nanovski

 

Novaković je rekao da on i Veselinović dolaze iz Novog Sada, za koji je rekao da se, kada se govori o tom gradu, obično govori o mestu mirnih i pitomih ljudi, koje odlikuje umerenost, i o gradu koji je dobro uređen. Međutim, kako je naveo, to je Novi Sad romantičnih zamisli i nostalgičnih sećanja, jer se u poslednjih deset godina promenio.

"Postao je pilot program i ogledno dobro za sve gluposti i rušilačke kapacitete Vučićeve vlasti", rekao je on.

Poslanik Janko Veselinović je rekao da je prošlo pet meseci od tragičnih događaja u Ribnikaru i Mladenovcu, a da je pre dva dana dete ubilo dete hladnim oružjem.

"I oni kažu da sistem nije zakazao. Niko nije snosio posledice. Ni Vulin, ni Gašić", rekao je Veselinović.  

Kazao je da će borba biti teška i pozvao je okupljene da budu spemni i uporni.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija