Politika

Vučić na svečanoj akademiji povodom 45 godina Instituta Dedinje: Od sledeće godine radovi na Dedinju 1

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2023

-

12:38

Vučić na svečanoj akademiji povodom 45 godina Instituta Dedinje: Od sledeće godine radovi na Dedinju 1
Vučić na svečanoj akademiji povodom 45 godina Instituta Dedinje: Od sledeće godine radovi na Dedinju 1 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas Svečanoj akademiji povodom 45 godina Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", koja je počela u beogradskom hotelu "Metropol Palas".

Vučić je rekao da veruje da će od sledeće godine krenuti radovi na Dedinju 1 za šta će biti potrebno više od 13,5 miliona evra, a d aje u Dedinje 2 uloženo 50 miliona evra.

"Pre svega ono što je veoma važno, a ono što smo danas videli, koliko je kardiovaskularni institut značio našim ljudima i mnogim ljudima iz regiona koji je spasavao živote i koji će nastaviti da to radi i u budućnosti", rekao je Vučić. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Predsednik je izrazio zahvalnost Milovanu Bojiću za sve ono što je uradio 90-tih godina i Bošku Đukanoviću do 2015. godine, Milojeviću za sve ono što su uradili u prethodnim decenijama za ovaj institut, ali i svim radnicima, lekarima, sestrama koji su uvek držali do ugleda ove institucije i koji su doprinosili rastu njenog ugleda.

"Kada je Milovan Bojić ponovo postao direktor 'Dedinja' počeo je baš kao i danas, samo tad nije pominjao Dedinje 1, tad je pominjao Dedinje 2, da traži novac koji je ogroman, 50 miliona evra što kroz opremu što kroz građevinske radove uloženo u Dedinje 2", rekao je Vučić.

Dodao je da 50 miliona evra nije mali novac ni za neke mnogo države od Srbije.

"Ulagali smo u KBC u Beogradu, u desetine bolnica širom Srbije jer decenijama nije ulagano i našli smo tih 50 miliona evra i uložili u Dedinje", rekao je Vučić.

Dodao je da je Milovan Bojić  tražio novac i za Dedinje 1.

"Mi smo u međuvremenu uradili analize, urađeni su svi projekti i potrebno je 13,5 miliona evra da se u to uloži, to nije mali novac, biće i više jer će oprema biti skuplja, ali mi smo spremni i verujem da ćemo od sledeće godine krenuti u radove na Dedinju 1, što je traženo još 2022. godine", rekao je Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Svečanosti povodom 45 godina Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" prisustvuju i ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Tomislav Momirović, ministar bez portfelja Novica Tončev, predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, patrijarh srpski Porfirije i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 
 

Od početka godine urađeno skoro 2.000 procedura

Na Institutu se godišnje obavi više od 2.000 kardiohirurških operacija, 1.750 operacija iz domena vaskularne hirurgije, oko 4.000 dijagnostičkih invazivnih kardiovaskularnih procedura, 2.000 dilatacija i više od 700 najsloženijih elektrofizioloških procedura.

Kako se navodi na sajtu Instituta, od osnivanja do danas u toj instituciji je lečeno više od 200.000 bolesnika, a urađeno je više od 50.000 kardiohirurških operacija, više od 50.000 vaskularnih operacija i 135.000 koronarografija.

Nakon Evropskog rekorda u broju urađenih operacija na otvorenom srcu u jednom danu i osvajanja svetskog trona u izvođenju zamene aortnog zaliska na srčanom mišiću (TAVI), hirurške ekipe Instituta "Dedinje" su prvi put u Srbiji i regionu, ali i u Evropi, uradili 10 miniinvazivnih operacija u jednom danu.

Direktor Instituta "Dedinje" Milovan Bojić je rekao tada da je ova zdravstvena ustanova postala jedna od najuglednijih zdravstvenih institucija u Evropi i svetu sa najsavremenijom opremom i najboljim stručnjacima koji komlikovane zahvate sprovode u novom i modernom prostoru, a cilj svega je, prvenstveno, borba za svakog pacijenta.

Kako se dodaje na sajtu, od početka godine urađeno je skoro 2.000 procedura, do kraja godine planirano je i više od 2.500, čime će se Insitut "Dedinje" približiti broju procedura pre pandemije, odosno iz  2019. godine.
 

Komentari (0)

Srbija