Politika

Nekoliko opozicionih stranaka pisalo evropskim zvaničnicima povodom događaja u Banjskoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/10/2023

-

12:21

Nekoliko opozicionih stranaka pisalo evropskim zvaničnicima povodom događaja u Banjskoj
Nekoliko opozicionih stranaka pisalo evropskim zvaničnicima povodom događaja u Banjskoj - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Pet opozicionih parlamentarnih stranaka i organizacija uputile su pismo evropskim zvaničnicima a povodom nedavnih dešavanja u selu Banjska, na Kosovu i najave da bi Srbija mogla da snosi sankcije, objavljeno je na sajtu Demokratske stranke.

"Događaji u selu Banjska na severu Kosova duboko su uznemirili građane Srbije, sa potencijalno i širim posledicama. Bezbednosna situacija se ozbiljno pogoršala. Nema sumnje da je potrebno duboko konstruktivno angažovanje međunarodne zajednice na Kosovu, uključujući i posredovanje Evropske unije, čije napore pozdravljamo, ali koji su se do sada pokazali nedovoljnim", navedeno je u pismu.

Navodi se da Aleksandar Vučić I njegova vlada snose značajan deo političke i druge odgovornosti za dešavanja u Banjskoj.

"Osuđujemo svaki pokušaj da se nasiljem reše politički problemi, ali ukazujemo i na veliki broj nasilnih i neopravdanih akcija protiv srpskog stanovništva na severu Kosova koje je preduzela vlada Aljbina Kurtija (npr. nasilno nametanje gradonačelnika nakon izbora na kojima je učestvovalo manje od tri posto stanovništva, brutalno ponašanje policije, upućivanje specijalnih jedinica na sever Kosova, neosnovana hapšenja, nezakonite zabrane uvoza robe iz Srbije, neodgovarajući odgovori na nasilje nad građanima Srbije, posebno povratnicima i drugo)”, piše u pismu.

Dodaje se da su kršenje ljudskih i manjinskih prava, nesigurnost, svakodnevne pretnje i brutalnost policijskih snaga prištinskih vlasti, već doveli do iseljavanja srpskog stanovništva sa Kosova.

"Taj opasan trend mora biti zaustavljen. Ostavljajući po strani motive Aljbina Kurtija, ne treba zatvarati oči na sve češće provokacije prema Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji, koje potkopavaju svaki pokušaj da se doprinese dijalogu i mirnom suživotu zajednica", ističe se.

Stranke poručuju i da se srpsko stanovništvo na Kosovu našlo između, kako pišu, "kriminalizovane i autoritarne Srpske liste i sistematskog ugnjetavanja Aljbina Kurtija, s druge strane".

"Štaviše, Aleksandar Vučić je direktno odgovoran za podsticanje srpskih predstavnika da napuste kosovske institucije – posebno policijske jedinice – ali i za nametanje autoritarnih i nedemokratskih rešenja, odnosno ukidanje političkog pluralizma među Srbima na Kosovu. Shodno tome, ovo je omogućilo nasilje, izazvalo političke žrtve poput Olivera Ivanovića i drugih i podstaklo opšte stanje nesigurnosti i beznađa, što je dovelo do novog talasa emigracije", piše u pismu.  

U pismu koje je naslovljeno na visokog predstavnika EU Žozepa Borelja piše: "Vaša ekselencijo, duboko smo zabrinuti zbog najava o mogućnosti uvođenja mera protiv Srbije. Želimo da istaknemo da se mi, kao demokratska opozicija u Srbiji, tome duboko protivimo. Svaka neprijateljska akcija koja utiče na Srbiju i njeno stanovništvo samo bi dodatno ugrozila našu zemlju i region, ojačala postojeći evroskepticizam i opasni nacionalistički narativ i vratila Srbiju na njen imidž iz 90-ih".  

Smatraju i da je sa druge strane očigledna "politička I lična odgovornost Aleksandra Vučića za sadašnju situaciju". 

"Stoga njemu i njegovim najbližim političkim saveznicima treba izreći svaku moguću meru. Duže vreme ističemo da Vučić ne treba da generiše međunarodnu podršku kao isključivi sagovornik, između ostalog, zbog gušenja demokratije, ljudskih prava, izbornih uslova i medijskih zloupotreba u Srbiji. Vučić je deo problema, a ne rešenje za sadašnju degradaciju celokupne situacije – kako u Srbiji, tako i šire. Demokratska vlada u Srbiji je preduslov za traženje dugoročnih rešenja za složene probleme, kako na Kosovu, tako i za širu stabilnost i mir u regionu Zapadnog Balkana. Mi želimo da Srbiju pretvorimo u partnera, a ne u sabotera stabilnosti", navodi se u pismu koje su potpisali Zoran Lutovac iz DS-a, Mirosalv Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije, Pavle Grbović iz PSG, Zdravko Ponoš iz Srbija centar – Srce, Dragan Đilas iz SSP-a, Nebojša Zelenović iz Zajedno I Radomir Lazović iz Zeleno levog fronta.  

Komentari (0)

Srbija