Politika

Vučić: Za mene Kurti nije premijer Kosova, ne može da me natera kako da ga posmatram

Komentari

Autor: Euronews/Tanjug

19/05/2021

-

14:03

Vučić: Za mene Kurti nije premijer Kosova, ne može da me natera kako da ga posmatram
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/John Thys, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom svoje dvodnevne posete Češkoj rekao je tema vezana za dijaloga Beograda i Prištine uvek aktulena, pa je tako bilo i ovog puta.

"Kada mi kažu da dođem u Brisel, ja ću otići. Uvek sam spreman za dijalog, to je pitanje suštine da sačuvamo mir i stabilnost i da brinemo o našim građanima na KiM", kazao je predsednik Vučić.

Na navode o susretu sa Aljbinom Kurtijem u Briselu, kaže da je spreman da razgovara, ali da za njega Kurti nije premijer KiM.

"Za mene Kurti nije premijer Kosova već privremenih prištinskih institicija, i ne može da me natera kako ja njega da gledam i posmatram. To nije uradio ni Donald Tramp, a gde neko iz Prištine u Briselu", dodao je Vučić.

Dobri razgovori sa češkim premijerom

Vučić izjavio da je sa premijerom Češke Andrejem Babišem imao dobre razgovore.

"Imali smo dobre razgovore. Razgovarali smo sa predstavnicima više čeških kompanija i biznismena, i verujem da ćemo napraviti još bolje rezultate", rekao je Vučić novinarima u Pragu.

On je izrazio nadu da bi za dve godine trgovinska razmena dve zemlje mogla da bude veća od 1,5 milijardi evra.

"Srbija već ima suficit sa Češkom. To nikada nismo imali u istoriji, do 2019. godine", rekao je Vučić.

Kako je rekao sa Babišem je razgovarao o svemu, od vakcinacije do podrške u Evropskom Savetu, kao i o investicijama.

"Neka dokažu da sam kriv"

Vučić je, komentarišući slučaj prisluškivanja njega i njegove porodice, rekao da će ići u zatvor samo oni za koje se dokaže da su krivi. Rekao je da svako ima pravo da se bavi sa čime hoće, i dodao da oni koji proklamuju da je sve dozvoljeno protiv njegove porodice, ne čine, kako kaže, uslugu nikome.

"Moj posao je da guram politiku sigurne i stabilne Srbije. Ostali mogu da rade šta žele", kazao je Vučić u svom obraćanju.

Uspešna borba protiv organizovanog kriminala

Na pitanje o borbi države protiv organizovanog kriminala, kazao je da je da je država u proteklih pet meseci pokazala da se uspešno brori sa tim, i da u poslednje vreme nije bilo ni jednog mafijaškog ubistva.

"Bili smo najmirniji grad u proteklom periodu u Evropi. Važno je da je država pokaže da može da obezbedi građanima da pristojno žive u ovoj zemlji. Krenućemo da vraćamo ljude u našu zemlju počev od Stefana Milenkovića. Za to su nam potrebne sigurne ulice, i to ne samo naših gradova već i u regionu", kazao je Vučić danas u Pragu.

Vučić je komentarišući izjavu ministra odbrane Nebojše Stefanovića koji je rekao da nije učestvovao u aktivnostima koje bi ugrozile njega i njegovu porodicu rekao da on tako nešto nije ni rekao.
"Ja sam o tome govorio i to bi bio zločin. Za takve stvari se ide u zatvor i to nema veze da li mi se neko sviđa ili ne", rekao je Vučić.

 

Inače, predsednik Vučić sastao se ranije danas, u okviru zvanične Posete Češkoj, sa premijerom Andrejom Babišem. Njega je svečano dočekala garda ispred Rezidencije - zamka predsednika Vlade Češke.

Na kraju posete Češkoj, u planu je radni ručak koji će u čast predsednika Vučića i delegacije prirediti premijer Češke Babiš. Vučić će se tom prilikom upisati i u Knjigu počasnih gostiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija