Politika

Petković: Kurti ne želi da sprovede izbore na severu KiM, traži načine da ih izbegne

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2023

-

10:03

Petković: Kurti ne želi da sprovede izbore na severu KiM, traži načine da ih izbegne
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da stav Prištine da lokalni izbori u četiri opštine na severu KiM mogu da se održe samo na osnovu nekakvog administrativnog upustva, pokazuje da Aljbin Kurti zapravo te izbore ne želi da sprovede.

"Takozvano administartivno uputstvo nije ništa drugo do način na koji Kurti želi po svaku cenu da zadrži lažne gradonačelnike i njihove odbornike koji su okupirali sever.  Kurtijevi gaulajteri koji su osvojili 3,5 odsto albanskih glasova na kontejner-izborima na severu, nikoga ne predstavljaju i zato nemaju nikakav legitimitet", rekao je Petković a navodi se u saopštenju.

Dodaje da teror koji je Kurti do neizdržljivosti pojačao, posebno nakon tih nelegitimnih izbora, ima za cilj etničko čišćenje srpskog naroda naročito sa severa KiM.

"Usled nezapamćenog pritiska i nasilja tzv. Kosovske policije prema Srbima, jedino rešenje za momentalnu deeskalaciju jeste održavanje izbora na severu, kao i povlačenje Kurtijeve specijalne policije", rekao je Petković.

Ističe da umesto da se organizuju izbori na kojima bi učestvovali Srbi, Kurti je svojim administrativnim uputstvom namerno zakomplikovao situaciju, uvodeći besmislenu proceduru koja podrazumeva nekakvu peticiju, zatim referendumsko izjašnjavanje, pa tek na kraju održavanje izbora i sve to sa dugim vremenskim rokovima.

"Time je Kurti najdirektnije slagao predstavnike EU i SAD, s obzirom na to da je javno obećao da će organizovati izbore. To ne čudi jer su svi mogli da vide da Kurti nije nikakav mirotvorac, već balkanski piroman, koji izbore na severu ne želi i koji je lično naredio svojim lažnin gradonačelnicima da ne smeju da podnesu ostavke", zaključio je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija